nieuws

Gesthuizen: leverancier dupe van supermarktenoorlog

SP-Kamerlid Gesthuizen is teleurgesteld in de supermarkten die opnieuw brieven hebben gestuurd waarin hoge kortingen van hun leveranciers worden geëist. De supermarkten wentelen op deze manier het verlies dat zij lijden door de supermarktenoorlog af op hun leveranciers. Gesthuizen: ‘Het is toch ongelooflijk dat de supermarkten afgelopen maandag nog de gedragscode tegen oneerlijke handelspraktijken tekenden terwijl zij achter de schermen een brief aan het schrijven waren om hun leveranciers verder uit te knijpen. Ik vind dit schaamteloos.’

Kleine leveranciers zitten in een lastig parket. Het is voor hen niet makkelijk om tegen de eisen van de grote supermarkten in te gaan. Supermarkten hebben immers een groot marktaandeel en een leverancier kan niet het risico lopen dat een supermarkt zijn product uit de schappen haalt. Zeker in deze economisch moeilijke tijden willen zij er alles aan doen hun klanten behouden. Hierdoor voelen de leveranciers zich verplicht de eenzijdig opgelegde eisen van de supermarkten te slikken.

Vanmiddag vond er een debat over dit onderwerp plaats met de minister van Economische Zaken. Gesthuizen heeft hier de minister gevraagd of een gedragscode wel voldoende is om dergelijke praktijken te voorkomen en of er eventueel andere mogelijkheden zijn om hierop in te grijpen. Ook heeft zij de minister gevraagd of hij bereid is om de uitbuitende supermarkten aan te spreken op hun gedrag. De minister heeft toegezegd dit specifieke geval te gaan bestuderen en in gesprek te gaan met de verschillende partijen.

Betrokken SP'ers