nieuws

SP steunt OESO oproep voor wereldwijd actieplan tegen belastingontwijking

Uit een vandaag uitgekomen studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) spreekt deze organisatie haar grote zorg uit over de sterk toegenomen belastingontwijking door grote bedrijven. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘Uit de studie blijkt dat twee derde van de buitenlandse investeringen in Nederland gebruik maken van bijzondere financiële instellingen, zoals brievenbusmaatschappijen. De OESO erkent nu dat dit soort praktijken een steeds groter probleem wordt. Grote bedrijven slagen erin om hun belastingtarief terug te brengen tot 5%, terwijl het MKB gemiddeld 30% belasting betaalt. Ook burgers worden benadeeld, omdat ook zij relatief steeds meer belasting moeten betalen’.

De studie van de OESO werd vandaag gepresenteerd op een bijeenkomst waaraan SP-Europarlementariër Dennis de Jong en SP Eerste Kamerlid Tuur Elzinga deelnemen. De Jong: ‘De OESO is veel duidelijker dan de Europese Commissie: belastingontwijking is een groot en wereldwijd probleem. De Europese Commissie en het Europarlement moeten niet langer om de hete brij heen draaien en de schadelijke belastingconstructies aanpakken’. De OESO dringt in de studie aan op een wereldwijd actieplan waarin uitgangspunt wordt dat belasting betaald wordt in het land waar ook de daadwerkelijke werkzaamheden plaatsvinden.

Het Europees Parlement buigt zich de komende maanden over de in december voorgestelde maatregelen van de Europese Commissie. De Jong: ‘Nu er wereldwijd wordt aangedrongen op het aanpakken van brievenbusbedrijven moet het Europarlement ook die ambitie tonen. Ik zal concrete maatregelen voorstellen die de goede conclusies van de OESO studie overnemen zodat het voorstel van de Europese Commissie flink wordt aangescherpt.’

Betrokken SP'ers