nieuws

Onderzoek SP: Tweederde hulpverleners heeft zorgen over decentralisatie jeugdzorg

Medewerkers in de jeugdzorg zien op tegen de komende veranderingen in de jeugdzorg. Dat blijkt uit onderzoek van de SP. Per 2015 gaat de verantwoordelijkheid van jeugdzorg vallen onder de gemeente. Dat gaat gepaard met forse bezuinigingen die oplopen tot bijna een half miljard euro.

SP-Kamerlid Nine Kooiman onderzocht hoe jeugdzorgmedewerkers tegen deze veranderingen aankijken. Tweederde van de respondenten gaf aan negatief tegenover de stelselwijziging aan te kijken en maakt zich grote zorgen. 97 procent van de ondervraagden geeft aan negatieve veranderingen in zijn of haar werkzaamheden te verwachten.

Kooiman is geschokt over de uitkomsten van het onderzoek. 'De medewerkers in de jeugdzorg verwachten meer bureaucratie, een verlies van kennis en expertise en versnippering van de zorg. Daarnaast zijn ze bang voor ongelijkheid tussen gemeenten, waarbij de ene gemeente veel ruimhartiger jeugdzorg zal toekennen dan een ander. Ik denk dat hun zorgen realistisch zijn, dus ik wil van de staatssecretaris weten wat hij gaat doen om deze zorgen weg te nemen.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de jeugdzorg. Kooiman zal de onderzoeksresultaten dan ook bespreken.

Betrokken SP'ers