nieuws

SP schrikt van korting PvdA sociale werkvoorziening en Wajong

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil snel weten hoe de PvdA denkt fors te kunnen bezuinigen op de sociale werkvoorziening en de Wajong voor jonggehandicapten. De PvdA heeft dat voorstel aangeleverd bij het Centraal Planbureau. De Volkskrant schrijft vandaag dat het plan van de PvdA 'lijkt op de Wet werken naar vermogen van het kabinet-Rutte, waartegen de PvdA ageerde.' Het PvdA-plan moet een bezuiniging van 1,2 miljard euro opleveren.

Donderdag in het EenVandaag-debat sprak PvdA-leider Samsom nog andere lijsttrekkers aan op hun plannen met deze voorzieningen. Karabulut: ‘Ik vind het vreemd dat hij dan zelf niet zegt dat ook zijn partij 1,2 miljard gaat bezuinigen. Om zijn eigen woorden maar even aan te halen: vertel het hele verhaal, mijnheer Samsom, het hele verhaal. Eerlijk.'

Karabulut: 'Als een bezuiniging van 1,2 miljard doorgaat, ben ik bang dat duizenden werknemers achter de geraniums komen en Wajongers zonder uitkering komen. Ik snap het niet, nu we al anderhalf jaar samen optrekken om sociale werkvoorziening en Wajong juist tegen rechtse aanvallen te beschermen.'

In de afgelopen maanden voerde de PvdA met de SP actie tegen bezuinigingen op de sociale werkvoorziening en de Wajong. Duizenden werknemers van sociale werkplaatsen en jongeren met een handicap hebben zich laten zien met onder andere een kilometerslange ketting van werkhandschoenen onder het motto 'Armoede werkt niet'. Karabulut: ‘Ik zou het beschamend vinden als de PvdA nu toch gaat snijden in de sociale werkvoorziening en de Wajong. Betere cijfers halen bij het CPB door banen in de werkvoorziening en uitkeringen van Wajongers te schrappen, kan echt niet.’

Betrokken SP'ers