nieuws

SP: 'Meer verpleegkundigen terug in de ouderenzorg'

De ouderenzorg heeft een groot gebrek aan verpleegkundigen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit in de zorg, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. Tijdens het algemeen overleg over de arbeidsmarkt van woensdag verzoekt zij staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om met een actieplan te komen om verpleegkundigen terug te krijgen in de ouderenzorg.

In de verpleeg- en verzorgingshuizen zijn tegenwoordig nauwelijks verpleegkundigen te vinden. Er werken veel (zieken-)verzorgenden, helpenden en leerlingen, maar relatief weinig hoger gekwalificeerde medewerkers.

Leijten: 'Juist in de ouderenzorg is het voor de kwaliteit van zorg van belang om naast de verzorgende functies genoeg verpleegkundigen aan het werk te hebben. De zorg staat onder druk door het personeelstekort en met de aankomende vergrijzing is er steeds meer personeel nodig. Nu er 12.000 extra mensen bijkomen is het van belang dat er zoveel mogelijk ingezet wordt op teams die bestaan uit verschillende niveaus. De staatsecretaris moet met een actieplan komen, zodat verpleegkundigen weer teruggaan naar de ouderenzorg.'

Betrokken SP'ers