nieuws

Regering moet afstand nemen van wapens met verarmd uranium

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is verontwaardigd over de opstelling van de Nederlandse regering over wapens met verarmd uranium. Naar aanleiding van berichten dat de Amerikaanse luchtmacht munitie met verarmd uranium in Libië heeft gebruikt, vroeg de SP-fractie om opheldering. Tevens dringt de SP aan op een internationaal moratorium zodat het gebruik van wapens met verarmd uranium wordt stopgezet. ‘Het is zeer spijtig dat de Nederlandse regering niet wil dat aan dit soort nare wapens een einde wordt gemaakt,’ aldus Van Dijk.

De regering meldt in antwoord op vragen van SP en PvdA dat ze ‘niet kan bevestigen’ dat de VS munitie met verarmd uranium in Libië heeft gebruikt. Munitie dat verzwaard is met verarmd uranium heeft als militair effect dat het doordringt in gepantserde doelen en als langetermijneffect dat het uranium lang blijft stralen. Dat veroorzaakt geboorteafwijkingen en kanker op grote schaal in die landen waar het is gebruikt, zoals Irak en Afghanistan. Verder schrijft de regering dat bepaalde metalen noodzakelijk zijn voor de effectiviteit van munitie met verarmd uranium en dat daarom een ‘dergelijk moratorium niet wenselijk is’. Nederland wil niet optreden tegen landen die verarmd uranium inzetten. De Nederlandse regering acht niet bewezen dat de kwalijke gevolgen voor de gezondheid van burgers en militairen door deze wapens worden veroorzaakt. ‘Dat is een uiting van pure onwil’, aldus Van Dijk.

Eind 2009 nam een meerderheid van de Tweede Kamer een SP-motie aan waarin het aandringen op een moratorium werd bepleit. Van Dijk: ‘Ik ben voor een moratorium op het gebruik van verarmd uranium. Dat moet ook in een Internationaal Verdrag vastgelegd worden. Dat is in lijn met het voorzorgsprincipe: zolang je niet precies weet hoe kwalijk de lange termijneffecten zijn, moet je het niet gebruiken. We vrezen voor de gevolgen voor de gezondheid van burgers en militairen in getroffen gebieden. Daarom moet je het niet gebruiken.’ De vorige regering was onwillig om de motie uit te voeren. Deze regering doet dat evenmin. Van Dijk: ‘Ik zal in het debat over wapenhandel voorstellen dat Nederland niet langer toestaat dat wapens met verarmd uranium worden doorgevoerd. Het is nodig dat Nederland een serieuze bijdrage levert aan het terugdringen van deze stralingswapens.’

Betrokken SP'ers