nieuws

Laat zelfstandigen met bijstand het gespaarde pensioen houden

Zelfstandigen zonder personeel (zzp) hoeven niet langer eerst hun pensioengeld op te eten voordat zij recht hebben op een bijstandsuitkering. Dat stelt SP-Kamerlid Sadet Karabulut vandaag voor aan de Tweede Kamer. Karabulut: 'De crisis heeft de zzp-ers in Nederland hard geraakt. Velen verloren hun werk, maar het is wrang om hen dan eerst hun oudedagvoorziening te laten opeten alvorens hen toegang te geven tot een bijstandsuitkering. Helemaal omdat dit voor werknemers in loondienst niet geldt. '

Bij werknemers in loondienst wordt het pensioen niet aangemerkt als vermogen. Wanneer zij hun baan verliezen en van de WW naar de bijstand vallen dan behouden zij hun opgebouwde pensioen. 'Deze zelfstandigen hebben juist de verantwoordelijkheid genomen door zich bij te verzekeren voor het pensioen. Dat nu zomaar afpakken doet hieraan geen recht’, aldus Karabulut. Als voorbeeld noemt zij een 62-jarige Nijmegenaar, die jarenlang als zelfstandige aan de slag is geweest en nu door de crisis een beroep moet doen op de bijstand. De gemeente wil nu dat zij eerst haar pensioen opeet, voordat zij een beroep doet op de bijstand. Karabulut: 'Het verliezen van werk is voor veel zelfstandigen een persoonlijk drama. Je bent dan op dat moment alles kwijt waar je ooit voor gewerkt hebt. Om dan ook nog je oudedagsvoorziening op te moeten eten is bikkelhard en onrechtvaardig.'

Betrokken SP'ers