nieuws

Van Gerven: Geestelijke Gezondheidszorg dreigt kopje onder te gaan

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil opheldering van Minister Klink over de aanhoudende problemen in de Geestelijke Gezondheidszorg( GGZ). Aanleiding is een nieuw vernietigend rapport over de problemen in de GGZ. Van Gerven: “De bezuinigingen van het kabinet en de introductie van de marktwerking eisen nu hun tol. De voorspelling die wij deden in het SP-rapport ‘De GGZ ontwricht’ van 2008 lijken nu werkelijkheid te zijn geworden.”

Van Gerven: “In ons rapport uit 2008 voorspelden de ruim 5000 werkers in de GGZ het al: het nieuwe systeem zou leiden tot chaos, verzakelijking en verschraling van de zorg en een toename van de bureaucratie. En preventie zou wel eens het kind van de rekening kunnen worden. We zien dit nu allemaal gebeuren.”

De conclusies van het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers (PwC), zijn snoeihard. Met de invoering van de dbc’s (diagnose behandeling combinaties) worden zorginstelling afgerekend per ‘zorgproduct’. Het kabinet hoopt hierdoor kosten te besparen, maar volgens Van Gerven wordt het tegengestelde bereikt. “Deze marktwerking legt de nadruk op het maken van omzet en ‘productie draaien’. De dienstverlening en preventie komen in het gedrang.”

Volgens het onderzoek van PwC is het aantal GGZ-instellingen dat verlies draait in 2008 verdubbeld naar 35%. Ook hekelt PwC de bezuiniging van 119 miljoen op de GGZ. Van Gerven: “Op dit moment staan bijna honderd duizend mensen op de wachtlijst voor psychiatrische zorg. De GGZ wordt verlamt door bezuinigingen en de bureaucratie die de marktwerking veroorzaakt.” Veel instellingen en vrij gevestigde GGZ-hulpverleners zijn in grote problemen gekomen doordat de zorg-verzekeraars pas behandelingen vergoeden als patiënten klaar zijn met de behandeling. Dat betekent dat het soms tien maanden duurt voordat men geld ontvangt. In de tussentijd moeten ze lenen van de bank, tegen dure rentes. Van Gerven noemt dit bizar. “Zorg- en premiegelden komen niet terecht in de zorg, maar gaan als rente naar de bank, terwijl zorginstellingen niet betaald krijgen voor het werk dat ze leveren. Het systeem van de maandelijkse bevoorschotting moet terugkomen, zodat instellingen normaal hun werk kunnen doen.”

Betrokken SP'ers