nieuws

Werknemers beschermd in nieuwe winkeltijdenwet

De SP kreeg vandaag steun voor betere bescherming van werknemers in de stemming over de nieuwe winkeltijdenwet. Het initiatiefwetsvoorstel van de SP en de SGP kreeg geen steun van de Tweede Kamer. Gesthuizen: "Het wetsvoorstel van het kabinet, dat wel werd aangenomen, laat wat mij betreft teveel ruimte open voor gemeenten om alsnog de winkels toe te staan op zondag open te zijn. Dat speelt de grote winkelketens in de kaart, ten koste van de kleine ondernemers die dit niet kunnen bijbenen. Ik ben wel blij dat door ons voorstel de werknemers beter beschermd zijn dan in de oorspronkelijke wet van de minister."

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over maar liefst twee wetsvoorstellen die over de koopzondagen gingen: het initiatiefwetsvoorstel SGP/SP van SGP Kamerlid Bas van der Vlies (SGP) en SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen en het wetsvoorstel van minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven (CDA). “Ons initiatiefwetsvoorstel ging stukken verder dan dat van de minister,” aldus Sharon Gesthuizen, “omdat wij meer belang hechten aan de bescherming van kleine zelfstandigen en werknemers.”

De coalitie en daarmee een meerderheid in de Kamer steunde de wet van de minister. Dit betekent dat gemeenten ook na inwerkingtreding van de wet van de minister nog veel vrijheden krijgen om winkels toe te staan iedere zondag open te zijn. Gesthuizen: “Helaas zien de minister en de Kamer onvoldoende in dat ruimere openingstijden op zondagen vooral goed zijn voor het grootwinkelbedrijf, zoals de Albert Heijn en de Hema, maar dat kleine winkeliers daaronder lijden. Zij kunnen niet iedere zondag open zijn; een kleine zelfstandige zonder of met weinig personeel moet immers ook zelf alle administratie en inkoop regelen. Zo iemand komt dan nooit meer aan rust toe.”

Gesthuizen is niet geheel ontevreden over de uitkomst van de discussie. “In ons initiatiefwetsvoorstel hielden we strikt vast aan twaalf koopzondagen, en enkel uitzonderingen voor gebieden die echt toeristisch zijn. Jammer dat dit het niet heeft gered. Maar het heeft er in ieder geval toe geleid, dat er een echte discussie is gevoerd in de Kamer. Met de wet van de minister wordt de wildgroei aan koopzondagen enigszins aan banden gelegd. Door ons amendement op de wet van de minister is er ook een betere bescherming van de belangen van werknemers en kleine winkeliers. Gemeenten moeten als ze ontheffing aanvragen nu nadrukkelijk het belang van werknemers en kleine winkeliers meewegen in hun beslissing.”

Betrokken SP'ers