nieuws

'Sluit hoger onderwijs uit van bezuinigingen kabinet'

Als de regering twintig procent gaat bezuinigen op het hoger onderwijs, heeft dat rampzalige gevolgen voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van het onderwijs. SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil daarom dat het hoger onderwijs wordt uitgesloten van de 'brede heroverwegingen' van het kabinet. Van Dijk: “1,2 miljard bezuinigen betekent ofwel afschaffing van de studiefinanciering, ofwel een enorme kaalslag in het onderwijs.”

Toch hield minister Plasterk donderdag tijdens een Kamerdebat vast aan het plan. Cultuur en media worden echter wel uitgesloten van de bezuinigingsoperatie. Van Dijk drong aan op een zelfde behandeling voor het hoger onderwijs. “Er zijn genoeg andere zaken waarop bezuinigd kan worden, zoals de hypotheekrenteaftrek of defensie. Bezuinigingen op onderwijs zijn oliedom, zeker in tijden van crisis.”

Volgens van Dijk hebben de studenten recent al een reeks verslechteringen van minister Plasterk opgelegd gekregen. “Het collegegeld wordt de komende jaren met 200 euro verhoogd, de studiefinanciering wordt bevroren en het collegegeld voor de tweede studie wordt vrijgegeven. Dat komt bovenop een forse verlaging van de bijdrage per student voor onderwijsinstellingen sinds de jaren tachtig. Vandaar dat universiteiten en hogescholen te maken hebben met bomvolle collegezalen zonder voldoende docenten en begeleiding.”

Helaas heeft PvdA-minister Wouter Bos al eerder gezegd dat afschaffing van de studiefinanciering een serieuze optie is bij de bezuinigingsoperatie. Ook minister Plasterk, de VVD en D66 hebben hierop gezinspeeld. Volgens Van Dijk wordt de drempel om te gaan studeren door invoering van een leenstelsel onnodig hoog. Uit onderzoek blijkt dat circa 35% van de jongeren afziet van een hogere opleiding als dit inhoudt dat er 30.000 euro geleend moet worden. Van Dijk: “Nederland is gebaat bij hoogwaardig en toegankelijk hoger onderwijs. Nu hangt een bezuiniging van 20 procent als een donkere wolk boven het hoger onderwijs. Alle mooie woorden over Nederland kenniseconomie zijn daarmee vooralsnog een lege huls.”

Betrokken SP'ers