Regering volhardt in discriminatie homoleraren

Het voorstel van de regering om de positie van de homoseksuele leraar te verbeteren, leidt volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk juist tot een verslechtering. De scholen krijgen meer macht om een homoseksuele leraar te weren. Van Dijk: “De regering moet per direct afstand nemen van deze achterhaalde praktijk. Blijkbaar hebben de christelijke partijen het pleit gewonnen in het Kabinet, maar dat is wel een stap terug in de tijd.”

Volgens het voorstel van de regering mag een school voortaan eisen stellen aan het personeel ‘ter verwezenlijking van de grondslag.’ Dat betekent dat een religieuze school homoseksualiteit kan afwijzen omdat het niet bij het karakter van de school past. In de huidige wet mogen uitsluitend ‘bijkomende omstandigheden’ een reden zijn voor ontslag, niet het enkele feit dat iemand homoseksueel is.

Van Dijk vindt het ongelooflijk dat de seksuele voorkeur anno 2009 een rol speelt in het aannamebeleid van scholen. "Het enige relevante criterium dient de kwaliteit van de leraar te zijn, de rest is bijzaak. Het is bovendien een slag in het gezicht van mensen die discriminatie bestrijden. Leerlingen en scholen die homoseksualiteit afwijzen, worden gedekt door het kabinetsbeleid, dat is te zot voor woorden”, aldus Van Dijk.

Het besluit van de regering is een knieval voor religieuze partijen en het bijzonder onderwijs. Het onderwerp is al lange tijd een splijtzwam in de coalitie en blijkbaar heeft de ChristenUnie deze ronde gewonnen van minister Plasterk, die zichzelf al enige tijd profileert als voorvechter van homo-emancipatie. “Enkel op papier kennelijk, want in de praktijk blijkt dat de positie van de homoseksueel Plasterk weinig interesseert”, aldus Van Dijk.

Betrokken SP'ers