nieuws

‘Minister kan falen Inspectie zorg niet langer negeren'

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Klink (Volksgezondheid) directer gaat toezien op Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bovendien moet de capaciteit van de instelling worden vergroot, vindt Van Gerven. De inspectie greep jarenlang niet terwijl zij op de hoogte was van een falende neuroloog in het ziekenhuis van Twente. “Dit voorbeeld is het zoveelste in een hele reeks van fouten door de inspectie. De minister moet nu onder ogen zien dat het zo niet langer kan omdat de zorg eronder lijdt. De patiënten zijn de dupe. Er moet een andere mentaliteit komen bij de Inspectie en de minister moet daar voor zorgen,” aldus Van Gerven die een debat heeft aangevraagd.

De verslaafde neuroloog, die van 1978 tot 2003 in het Medisch Spectrum Twente werkte, zou tientallen patiënten onterecht hebben verteld dat ze ongeneeslijk ziek waren en heeft ze verkeerde medicijnen voorgeschreven. De commissie Lemstra die de zaak onderzocht, stelt dat de schade voor patiënten ‘beduidend minder omvangrijk’ zou zijn geweest, indien het ziekenhuis en de Inspectie hun verantwoordelijkheid hadden genomen.

Volgens Van Gerven is de Inspectie uitgekleed en op veel te grote afstand gezet om daadkrachtig de kwaliteit van de zorg te kunnen bewaken. De gevolgen daarvan zijn de afgelopen tijd pijnlijk duidelijk geworden. Zo concludeerde de Onderzoeksraad voor de veiligheid van Pieter van Vollenhoven tot tweemaal toe dat het huidige toezicht van de IGZ ondermaats was. Zo zou de Inspectie te afhankelijk zijn geweest van informatie die door de instelling zelf werd verstrekt. Ook zouden de inspecteurs te passief zijn geweest. De overheid was volgens de Onderzoeksraad onvoldoende uitgerust om in te grijpen in de zorg zodra zaken fout dreigen te gaan. Vorig jaar overleed in september een patiënt in een isoleercel, terwijl de Inspectie al in mei op de hoogte was van de tekortschietende zorg.

Van Gerven wil dat dat de minister directer gaat toezien op de zorg. De capaciteit van de Inspectie dient te worden uitgebreid. Bovendien moet de Inspectie kleinschaliger gaan werken door middel van regionale zorgbrigades die de kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid in de zorg controleren.

Betrokken SP'ers