nieuws

‘Verstandelijk gehandicapten moeten weer worden verhoord door deskundigen’

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten wil opheldering van minister Hirsch Ballin (Justitie) over het niet onderzoeken van mogelijk seksueel misbruik van een verstandelijk gehandicapt meisje. De moeder van het meisje vangt bot bij de politie in Gelderland, die weigert een onderzoek in te stellen omdat het IQ van het meisje te laag zou zijn om haar te verhoren. Leijten: “Als dit bericht klopt dan zou dat betekenen dat misbruik van verstandelijk gehandicapten niet onderzocht wordt en daarmee onbestraft blijft. Deze mensen zijn dan als het ware vogelvrij verklaard, wat natuurlijk niet kan.”

De Telegraaf berichtte donderdag over het vermeend seksueel misbruik van een 11-jarig meisje door een taxichauffeur. De politie liet de moeder van het meisje weten mensen met een IQ onder de 60 niet te verhoren. Renske Leijten: “Als er aanwijzingen zijn van seksueel misbruik, moet er natuurlijk wél onderzocht worden wat er is gebeurd. Hier zijn ook mogelijkheden voor. Helaas heeft dit kabinet de ‘verhoorpools’ van externe deskundigen afgeschaft. In deze verhoorpools zaten orthopedagogen en psychologen, die deskundig zijn als het gaat om het horen van mensen met een verstandelijke handicap.”

Volgens Leijten is het weliswaar geen standaardprocedure meer om deze deskundigen in te zetten, maar kan de politie er wel voor kiezen om het te doen. “Blijkbaar is dat in dit geval goed fout gegaan. Minister Hirsch Ballin kan dit voorkomen door de verhoorpools weer in te voeren. Dit is in het belang van de waarheidsvinding en gerechtigheid en zeker in het belang van mensen met een verstandelijke handicap.”

Betrokken SP'ers