nieuws

Roemer: ‘Openbaar vervoer moet goedkoper’

SP-Kamerlid Emile Roemer vindt dat de tarieven voor het openbaar vervoer snel verlaagd moeten worden. Woensdag bleek uit onderzoek dat de tarieven voor de trein en de bus de afgelopen jaren sterker zijn gestegen dan de autokosten. Roemer: “Om files te voorkomen en het milieu te sparen moeten we juist mensen naar het openbaar vervoer verleiden. Het beleid van de afgelopen jaren lijkt er eerder op gericht de mensen hiervan af te schrikken.”

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de kosten van het autogebruik sinds 2000 met 18 procent gestegen. In diezelfde periode stegen de tarieven van het openbaar vervoer met 37 procent. De SP heeft in die periode telkens geprobeerd om tariefstijgingen van de strippenkaart en het treinkaartje tegen te houden. Helaas is dat slechts gedeeltelijk gelukt, waardoor het openbaar vervoer toch fors duurder is geworden dan de auto.

Volgens Roemer is één van de oorzaken dat het kabinet het openbaar vervoer zoveel mogelijk kostendekkend wil maken. “Een buslijn op het platteland is nauwelijks rendabel te maken. Dat moet je ook niet willen proberen, want het openbaar vervoer dient een algemeen maatschappelijk nut. De hoogste tijd voor tariefverlaging dus.”

De SP heeft onlangs een voorstel ingediend om het treinkaartje fors goedkoper te maken.

Betrokken SP'ers