Karabulut bepleit structurele maatregelen tegen segregatie en gettovorming

Het streven naar gemengde basisscholen moet wettelijk worden vastgelegd. Een acceptatieplicht moet zorgen dat leerlingen niet meer worden geweigerd vanwege hun (religieuze) achtergrond. Witte wijken moeten worden opengebroken door gemeenten en corporaties om een evenwichtiger samenstelling te bevorderen. Dat zijn enkele van de tien voorstellen die SP-Kamerlid Sadet Karabulut vandaag doet om segregatie en gettovorming tegen te gaan.

Karabulut: “Het gebrek aan politieke daadkracht zorgt ervoor dat de gettovorming in Nederland doorzet. Na decennia falend integratiebeleid is het geen kwestie meer van bijsturen, dialogen zoeken, tijdelijk beter handhaven of de keuze voor een harde of zachte toon. Dit zijn schijntegenstellingen, de echte tegenstelling is die tussen apart of samen.”

“Actieve bestrijding van segregatie moet het uitgangspunt van het integratiebeleid zijn. Alle gemeenten moeten verplicht worden segregatie actief te bestrijden, bijvoorbeeld via een verordening voor de woonruimteverdeling die gemengd wonen bevordert, met behoud van de keuzevrijheid van mensen. Breek witte wijken open door sociale woningen te bouwen tussen de duurdere woningen, en zadel zwarte wijken niet op met nog meer migranten.”

De SP wil dat gemeenten en scholen verplicht worden om samen een aanvalsplan op te stellen om binnen vier jaar tot gemengde scholen te komen. Karabulut: “Iedere basisschool dient twee wachtlijsten te hanteren voor leerlingen met en zonder leerachterstand, zodat nergens een overconcentratie van problemen ontstaat. Dit zijn geen inperkingen van vrijheden, maar stappen om álle kinderen een goede toekomst te bieden.”

“Onze verschillende afkomst is een feit, een gedeelde toekomst ook. Gettovorming en zwarte en witte scholen en wijken passen daar niet in. Lekker discussiëren over de islam of de toon van het integratiedebat zal ons niet verder helpen. Het is tijd voor echt ingrijpen.”

De tien SP-voorstellen tegen segregatie en gettovorming:

  • Mengen scholen wettelijk vastleggen
  • Invoering acceptatieplicht onderwijs
  • Gemeente en scholen maken samen een plan voor gemengd onderwijs
  • Bonus voor gemengde scholen
  • Basisscholen voeren dubbele wachtlijsten in
  • ‘Witte’ wijken worden opengebroken
  • In ‘witte’ wijken worden deel vrijkomende woningen gereserveerd
  • De bereikbaarheid van ‘witte’ wijken voor mensen met lagere inkomens verbetert
  • Gemeenten stellen een huisvestingsverordening op
  • Minder verkoop van sociale huurwoningen

Betrokken SP'ers