nieuws

Gun studenten ook kwijtschelding lokale belastingen

De SP wil dat ook studenten kwijtschelding van lokale belastingen kunnen krijgen. De partij vindt het onterecht dat de gemeentelijke belastingdienst de studielening bij het inkomen moet meetellen, waardoor studenten geen vrijstelling van lokale belastingen kunnen krijgen. SP-Kamerlid Renske Leijten: “Studenten lenen in principe hun studiefinanciering, maar toch wordt dit als inkomen gezien. Zo hebben ze geen recht op vrijstelling, terwijl ze dit goed zouden kunnen gebruiken gezien de toch al lage studiebeurs.”

Gemeenten geven mensen die weinig inkomsten hebben kwijtschelding van lokale lasten zoals de verontreinigingsheffing. Het gaat hier onder andere om mensen die een bijstandsuitkering krijgen. Een studiefinanciering is per definitie minder dan een bijstandsuitkering, maar een student met een zelfstandige woning (zoals onder andere de containerwoningen) komt niet in aanmerking voor deze kwijtschelding. Leijten: “Gemeenten moeten de studiefinanciering als inkomen meetellen waardoor de studenten net buiten de boot vallen. Studeren is al geen vetpot, en vele studenten moeten lenen om rond te moeten komen. Het is wel erg zuur als ze door die lening niet in aanmerking komen voor regelingen voor lage inkomens. Dat lijkt me een ongewenst effect.”

Doordat deze regels landelijk worden opgelegd zijn gemeenten zoals Amsterdam, die hun studenten deze kwijtschelding graag willen verlenen, met hun handen op de rug gebonden. Een verzoek van de gemeente Amsterdam leidde nog niet tot actie van de regering. Leijten heeft ministers Plasterk en Ter Horst gevraagd de regels te veranderen.

Betrokken SP'ers