nieuws

Voorkom leenleed met wettelijke kredietwaardigheidsnorm

Er moeten wettelijk verplichte kredietwaardigheidsnormen worden vastgelegd nu de praktijk bewijst dat de toets op basis van open normen en zelfregulering zo lek is als een mandje. Dat stelt SP-Kamerlid Sadet Karabulut voor, mede naar aanleiding van de uitzending van het tv-programmma Zembla (‘Lenen, lenen, lenen') van gisteren. Hierin werd pijnlijk duidelijk hoe mensen onbeperkt kunnen lenen, in uitzichtloze situaties belanden met vaak dramatische gevolgen en grote schade voor de samenleving.

De SP vindt dat onafhankelijk vastgestelde normen gehanteerd moeten worden en er een verplichte toets moet komen voor kredietverstrekkers. Karabulut: "Onverantwoorde kredietverstrekking moet strenger aangepakt worden. Het principe ‘de veroorzaker betaalt’ moet ook gelden voor problematische schuldsituaties. Natuurlijk heeft de consument een eigen verantwoordelijkheid en moeten aangegane schulden worden afgelost maar dat geldt net zo goed voor bedrijven. Als bedrijven onverantwoorde kredieten verstrekken, moeten zij ook opdraaien voor de maatschappelijke kosten. De uiterste consequentie kan zijn dat de schuldenlast van gedupeerden wordt kwijtgescholden." Ook malafide schuldhulpverleners, die problemen eerder verdiepen dan oplossen, moeten volgens de SP keihard worden aangepakt. Hierbij is het ook van belang dat bestaande wachtlijsten voor schuldhulpverlening bij gemeenten zo snel mogelijk worden opgelost.

Karabulut wil dat minister Bos en staatssecretaris Aboutaleb niet langer toekijken terwijl het leenleed steeds meer mensen in grote problemen brengt. "Deze uitzending maakt weer eens duidelijk dat de door Bos geprezen ‘open normen voor kredietwaardigheid’ en ‘zelfregulering’ door kredietverstrekkers totaal niet werken. Bos moet zijn heilig geloof in de zelfregulering loslaten en kwetsbare consumenten beschermen tegen de verleiding van slinkse woekeraars en de mooie praatjes van zeer dubieuze schuldhulpverleners."

De SP hamert al jaren op het aan banden leggen van leenreclames en meer en betere schuldhulpverlening. Karabulut: "Maar de bewindslieden zijn ziende blind en horende doof. We praten in de Kamer nu al langer dan een jaar over een verbod op leenreclames en echte normen voor kredietwaardigheid, maar Bos blijft maar op zijn handen zitten. En Aboutaleb is niet eens bereid om de schaarse middelen voor schuldhulpverlening ook echt voor dit doel vast te leggen, waardoor gemeenten dit geld nu ook kunnen gebruiken voor mooie bouwprojecten."

Karabulut zal de bewindslieden volgende week aan de tand voelen in het parlement en een reactie vragen op haar voorstellen.

Betrokken SP'ers