nieuws

Langer, langer en nog langer werken?

Na het ontmantelen van de WAO en WW en het plunderen van de portemonnee door de invoering van het nieuwe zorgstelsel neemt de regering nu de arbeidstijden op de korrel. In plaats van 10 uur mag voortaan 12 uur per dag gewerkt worden. Het maximum van gemiddeld 45 uur per week gemeten over 13 weken wordt 48 uur gemeten over 16 weken. “Dat de arbeidstijden verlengd moeten worden vanwege de internationale concurrentie is lariekoek,” stelt SP-Kamerlid Jan de Wit. “Onze brandweer, ziekenhuizen, energiecentrales en bakkerijen concurreren niet met China en India.”

Met het voorstel zet het kabinet volgens De Wit ieders werktijden onder druk. “Gelukkig gelden voor de meeste mensen kortere werktijden omdat die in de CAO zijn geregeld. Maar weten de vakbonden die overeind te houden?"

"Ook industriƫle bedrijven in ploegendienst kunnen helemaal niet concurreren met lage-lonenlanden door verlenging van de arbeidstijd, die zouden het moeten hebben van innovatie, van een voorsprong gebaseerd op slimme technologie. Het argument van concurrentie wordt er met de haren bijgesleept om de werknemers in dit land te intimideren."

Betrokken SP'ers