nieuws

SP wil alle politieverhoren op video opnemen en digitaliseren

De SP wil dat alle politieverhoren voortaan op video worden opgenomen en digitaal worden opgeslagen. Deze verslagen zullen ook ter beschikking moeten worden gesteld aan de verdediging van de verdachte. Dit zal SP-Kamerlid Jan de Wit volgende week voorstellen als de Tweede Kamer praat over voorstellen die een herhaling moeten voorkomen van de misstanden rond het onderzoek naar de Schiedamse Parkmoord.

Het opnemen en digitaliseren van verhoren kost relatief weinig. Beschuldigingen van het gebruik van intimiderende en ‘Zaanse’ verhoormethoden en tunnelvisie kunnen daarmee optimaal worden onderzocht. Vooral de rechter zal daarbij gebaat zijn, maar uiteindelijk zijn ook de verdachten en aanklagers gediend met een verhoor volgens de regels.

De SP steunt het voorstel van de Orde van Advocaten om verdachten het recht te geven om zich tijdens verhoren te laten bijstaan door een raadsman, zoals in onder meer de Verenigde Staten gebruikelijk is.

Betrokken SP'ers