column
Sadet Karabulut:

Filmmanie

Maandenlang werd ons land geteisterd door een filmmanie. Veel speculaties, mediaberichten en commentaren later, was ie er dan eindelijk: Fitna. Met succes heeft Wilders de afgelopen maanden het nieuws weten te domineren. Vriend en vijand prijzen hem voor deze voor een politicus niet onbelangrijke vaardigheden.

Een belangrijk onderdeel van deze nieuwsdominantie is Wilders’ overtreffende trap. Niet alleen een assimilatiecontract voor nieuwkomers, maar ook het land uit wanneer zij zich er niet aan houden. Niet alleen een moslim-immigratiestop, maar ook een verbod op de Koran. Ook provoceren, beledigen en mensen angst aanjagen behoren tot zijn kerncompetenties. Over de effecten van zijn daden lijkt hij zich niet zo druk te maken. Kortom, met Wilders verveel je je nooit.

Maar deze keer geen overtreffende trap dacht ik, net zoals velen na het zien van Fitna. De Koran wordt niet verscheurd in de film, wel een bladzijde uit een telefoonboek. Verder heeft hij ons reeds bekende beelden van afschuwelijke misdaden en een aantal doorgedraaide idioten, die zwaaiend met hun zwaarden pleiten voor de jihad, aan elkaar geplakt. Dit alles ‘opgeleukt’ met krantenknipsels en veel waarschuwingen aan de kijker. Als klap op de vuurpijl wordt een beeld van Nederland over twintig jaar getoond. Hier lusten de honden helemaal geen brood van.

Kern van de boodschap: de Islam is een groot gevaar voor Nederland. Dat heeft Wilders ook willen laten zien met zijn film zo vertelde hij trots aan de media die avond. Het is volgens Wilders 5 voor 12, onze democratie en vrijheid wordt bedreigd. Net zoals de idioten in zijn film, ziet hij in alles wat niet aan zijn wereldbeeld voldoet een groot gevaar waar tegen ten strijde getrokken moet worden.

De film is pure partijpolitieke propaganda waarin Wilders islamieten en mensen met een islamitische achtergrond in verband brengt met radicalisme, terrorisme, geweld, onderdrukking en een middeleeuwse cultuur van barbarij. Daarmee wakkert hij angst aan en voedt hij vooroordelen over deze groepen en tussen verschillende groepen Nederlanders.

Uit een EénVandaag enquête van afgelopen vrijdag bleek dat 44% van de ondervraagden vindt dat er teveel ophef is gemaakt over niets. Maar er bleek ook dat de meerderheid, 56%, angstig is voor de Islam. Nu verbaast mij die angst gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en het pre-Wilderstijdperk niets.

Maar angst is een slechte raadgever en wij moeten ons zeker geen angst laten inboezemen jegens onze medeburgers. Dat is de uitdaging voor de toekomst, met of zonder filmmanie.

Betrokken SP'ers