column
Michiel van Nispen:

De minister voor rechtsbescherming is een juridische kwakzalver

Michiel van Nispen
De SP steunt de sociaal advocaten in hun acties.

De toegang tot het recht is het fundament van onze rechtsstaat, maar die toegankelijkheid staat ernstig onder druk. Het is voor veel mensen te duur en te ingewikkeld geworden om hun recht te halen. De sociaal advocaten krijgen al jaren geen redelijke vergoeding. Nu wil minister voor rechtsbescherming Dekker het systeem omgooien. Hij wil niet doen wat het meest logisch zou zijn, namelijk voldoende geld regelen voor goede rechtshulp. Nee, om de kosten te beperken moeten het aantal rechtszaken maar omlaag. Dat is de wereld op zijn kop.

Een minister vóór Rechtsbescherming zou niet met plannen komen om de toegang tot het recht verder te beperken. Een echte minister voor Rechtsbescherming zou meer respect hebben voor de belangrijke rol van de advocaat in de rechtsstaat. Als je de rechtsstaat zou zien als een patiënt, die wat mankeert omdat veel mensen hun recht niet kunnen halen, dan komt de minister met een verkeerde diagnose en het verkeerde medicijn aanzetten. De minister gedraagt zich hiermee als een juridische kwakzalver.

Door de plannen van de minister dreigt verdere tweedeling: Als je geld hebt kun je je recht halen. Minder geld, betekent minder recht. Als mensen hun recht niet meer kunnen halen, dan krijgen we klassenjustitie. Zo vergroot Dekker geheel volgens VVD-visie de ongelijkheid in de samenleving. Deze plannen moeten van tafel. Het is tijd voor rechtvaardigheid!

 

Het is tijd voor rechtvaardigheid! Ben je nog geen vriend voor rechtvaardigheid? Sluit je dan nu aan!

Ik sluit me aan

Betrokken SP'ers