column
Lilian Marijnissen:

Een torenhoge studierente? Dubbel gepakt!

Lilian Marijnissen op studentenprotest

Een hele generatie studenten wordt dubbel gepakt. Eerst met een zogenaamd ‘sociaal’ leenstelsel en nu met een torenhoge rente. ‘Je hoeft geen leenangst te hebben’, zei toenmalig PvdA-minister Jet Bussemaker toen de regering het schuldenstelsel invoerde. Dat bleek gewoon een leugen. Nu moet je opeens duizenden euro’s extra aan studieschuld betalen. En je kunt er niks meer aan doen, want je bent al afgestudeerd.

Vandaag presenteren wij daarom samen met D66 een plan om de studierente voor de schuldengeneratie naar 0% te brengen. Een flinke stap in de goede richting! Dat gaat deze groep tot soms wel tienduizenden euro’s schelen. Donderdag stemt de Tweede Kamer erover.

Die renteverhoging is een dubbele klap voor deze generatie studenten die sowieso al de pech hadden om tijdens dit stelsel te studeren. Maar met alleen de rente op 0% zijn we er wat de SP betreft nog niet. De compensatie moet ook flink omhoog, want 1400 euro is véél te weinig en oneerlijk.

Woensdag komen studenten samen met de LSVb en andere studentenorganisaties in actie. Om 14.00 uur, voor de Tweede Kamer in Den Haag. Ik ben er natuurlijk weer bij om de schuldengeneratie te steunen. Misschien zie ik je daar!

Betrokken SP'ers