Lilian Marijnissen:

Haagse werkelijkheid tegenover de realiteit in de buurt

'Als je vandaag je energierekening niet betaalt, word je morgen afgesloten'. Het is de keiharde realiteit, ondanks mooie beloftes uit Den Haag, in het Rotterdamse Hoogvliet waar ik vandaag was. Bij stichting 'Villa Vonk' worden mensen in de buurt geholpen met het invullen van papieren en aanvragen van regelingen. Veel vrijwilligers helpen de buurtbewoners om zo te proberen het hoofd boven water te houden in deze tijd van stijgende kosten. Deze ochtend ging ik op bezoek en schoof ik aan bij een aantal gesprekken. Je schaamt je kapot dat in zo een rijk land als Nederland steeds meer mensen in armoede leven.

Voordat de kosten zo gigantisch stegen organiseerde ze bij Villa Vonk hun 'Formulieren & Papieren ochtend' twee ochtenden in de week. Maar tegenwoordig moeten de vrijwilligers vijf hele dagen in de week aan de bak. Ook deze ochtend was het druk. Door de gestegen energierekening, boodschappenprijzen en dure brandstof redden mensen het niet meer om rond te komen en belanden ze steeds vaker in de problemen. Ze moeten daarom vaker een beroep doen op regelingen vanuit de overheid. Maar die zijn vaak niet te begrijpen waardoor mensen verder in knel komen.

'Ik zie mensen die ik al lang ken die er opeens slecht uitzien: ze zijn veel afgevallen en je ziet de stress in hun ogen. Sommige mensen redden het niet meer om thuis te douchen, die mogen hier in het gebouw komen douchen. Ik zie ze dan binnenkomen met hun toilettasje en denk dan 'dit zou niet moeten in Nederland'. Met Marijke Fontijn, voorzitter van de stichting, sprak ik vanmorgen over haar ervaringen. Veel mensen die bij Villa Vonk komen weten zich geen raad meer door de gestegen kosten.

Het is natuurlijk belachelijk dat het nodig is, maar het is wel heel fijn dat Marijke en haar team er nu voor mensen zijn om ze zo goed mogelijk te helpen, bijvoorbeeld met het aanvragen van toeslagen. Daarom reikte ik aan Marijke onze Gouden Roeispaan uit. Een prijs voor mensen die tegen de stroom inroeien, maar daarmee van betekenis zijn voor de samenleving. Maar natuurlijk moeten de kosten gewoon omlaag als structurele oplossing. En dat kan want de economie draait volop, grote bedrijven maken historische winsten en de overheid krijgt miljarden extra binnen. Een van de buurtbewoners zei: 'De prijzen blijven maar stijgen, maar mijn AOW stijgt nauwelijks mee, dan red je het toch niet meer?' En zo is het. De kosten moeten omlaag. En dit kabinet Rutte/Kaag moet zich kapot schamen voor de groeiende armoede in ons land.

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers