column
Lilian Marijnissen:

Hoe haal je het in je hoofd?

Soms denk ik echt weleens: hoe haal je het in je hoofd? Nou, dat had ik bij de bestuurder van een Apeldoornse zorginstelling. Hij vindt dat 24 ouderen met dementie gedwongen moeten verhuizen. Terwijl de mensen het goed hebben in de zorginstelling waar ze nu wonen. Dit zorgt natuurlijk voor veel onrust en verdriet. Voor een aantal zorgmedewerkers is de maat vol: zij krijgen niet eens de garantie dat ze voor deze ouderen kunnen blijven zorgen, terwijl -juist bij ouderen met dementie- een vast gezicht cruciaal is. Het besluit wordt over de hoofden van de zorgverleners, ouderen en hun familieleden heen genomen. Dat mogen we niet laten gebeuren!

Daarom ging ik, samen met familieleden van de bewoners en de lokale SP Apeldoorn, naar de directeur van de zorginstelling om verhaal te halen. Volgens de directeur zou het om 'bedrijfseconomische redenen' gaan. Geld dus. Maar dit gaat over mensen hun huis. En niet zomaar mensen, maar mensen van tachtig, negentig jaar oud. Ik snap heel goed dat de familieleden en zorgverleners heel boos zijn en daarom was ik gisteren in Apeldoorn om hen te steunen.

We laten het er natuurlijk niet bij zitten. Deze actie krijgt zeker een vervolg samen met de familieleden en zorgverleners. Landelijk wordt er juist gesproken over meer kleinschalige zorgvoorzieningen en dan zou zo'n mooie plek dicht moeten? De SP wil dat iedereen oud kan worden in de eigen buurt. Daarom hebben we, samen met zorgverleners en experts, een plan gemaakt voor zorgbuurthuizen. Oud worden op een fijne plek moet voor iedereen mogelijk zijn!

Blijf op de hoogte

Betrokken SP'ers