Lilian Marijnissen:

Niemand mag de dupe worden

Lilian Marijnissen

Het coronavirus discrimineert niet en treft ons allemaal. Maar toch is de impact van het virus voor iedereen anders. Het maakt nogal een verschil of je op dit moment met gevaar voor eigen gezondheid in de zorg werkt of veilig thuis kan werken. Het is echt een ander verhaal als je in deze dagen in een groot huis woont met een tuin, of geen vaste woonplek hebt en nergens terecht kunt.

We mogen niet toestaan dat deze crisis de ongelijkheid vergroot. Dat de mensen die het al moeilijk hebben, nu het zwaarst getroffen worden. Want precies dat gebeurde er tijdens de vorige crisis. De banken veroorzaakten de crisis, maar de mensen verloren massaal hun baan, hun huis en kregen er alleen maar schulden bij.

Daarom moeten we ervoor zorgen dat niemand nu de dupe wordt. Dat betekent: goede opvang voor mensen zonder dak boven hun hoofd, geen huisuitzettingen, geen afsluiting van gas water en licht. Maar ook hulp voor ondernemers die het nu moeilijk hebben, zodat ze hun personeel in dienst kunnen houden.

Hoe ziet Nederland eruit als deze crisis straks voorbij is? Dat is een vraag die ik mezelf de laatste tijd vaak stel. Het is mooi om te zien dat we massaal onze zorgverleners waarderen. En terecht! Laten we dat vasthouden. Maar laten we dit ook omzetten in structurele waardering. Want we zien nu elke dag hoe belangrijk het werk is dat zij doen.

Deze crisis zet ons aan het denken. Laat ons zien wat van waarde is. Dat is zonder meer goede zorg. Maar het is meer dan alleen goede zorg. Het is ook goed onderwijs, een fatsoenlijk inkomen om rond te kunnen komen en een veilige, prettige plek om te wonen. Dit lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor een steeds grotere groep mensen is dat helemaal niet het geval.

Laten we deze crisis aangrijpen om meer te investeren in dat wat van waarde is. In dat wat echt belangrijk is voor ons allemaal. Maar voor nu, pas goed op elkaar. Blijf gezond.

Lilian Marijnissen, SP-fractievoorzitter

 

Deze column verscheen ook in het Straatjournaal van mei 2020.

Betrokken SP'ers