column
Lilian Marijnissen:

Eigen verantwoordelijkheid is niet genoeg

Lilian Marijnissen

De helft van de verpleegkundigen is nu niet klaar voor een tweede coronagolf, blijkt vandaag uit onderzoek van Nursing, een vakblad voor verpleegkundigen. Ook zijn veel verpleegkundigen als gevolg van de eerste coronagolf moe, prikkelbaar en gespannen. Dat is super te begrijpen als je weet waar zij midden in de coronacrisis mee te maken hebben gehad.

Hier maak ik me grote zorgen over. Als je deze verhalen hoort, dan moeten we nu toch alles op alles zetten om onze zorgverleners te beschermen? Alles doen om een tweede coronagolf te voorkomen en zorgverleners weer vertrouwen te geven in de toekomst? Maar toch gebeurt dit niet.

Met stijgende verbazing luisterde ik gisteren naar de persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge. Natuurlijk heeft iedereen altijd een eigen verantwoordelijkheid om de regels na te leven, en daar mogen we iedereen op wijzen en aanspreken, maar dit liberale kabinet schuift wel heel veel onder ‘eigen verantwoordelijkheid’. Ook is de oproep aan jongeren veel te eenzijdig. Zo vreest de GGD nu al op plekken het bron- en contactonderzoek los te moeten laten omdat men het met de huidige capaciteit niet meer redt. Dan raken we het zicht op het virus (weer) kwijt en zijn we terug bij af. Dan zijn mogelijk weer nieuwe maatregelen nodig. Dat zou slecht zijn voor de gezondheid van mensen en voor de economie.

Volgende week is er in de Tweede Kamer weer een debat. Het kabinet moet nu handelen om erger te voorkomen. Dat betekent: meer en sneller testen. Maar ook: extra capaciteit voor de GGD voor doortastender bron- en contactonderzoek. En de richtlijn aanpassen zodat zorgverleners ook preventief beschermingsmiddelen hebben om veilig te kunnen werken. We weten immers dat je het virus helaas ook zonder zelf klachten te hebben kunt verspreiden. Tot slot zouden mensen veel meer geholpen moeten worden met thuisisolatie. Dit doe je voor de samenleving, dus daar moeten we ons ook samen verantwoordelijk voor voelen.


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers