column
Lilian Marijnissen:

Marionet van de multinationals

Wie is eigenlijk de baas in ons land? Dat vroeg ik mij af toen ik vanochtend Trouw las. Al sinds 2005 blijkt Shell dividendbelasting te ontwijken via een belastingparadijs. Alsof dat nog niet erg genoeg is: de Nederlandse belastingdienst bleek hiervan op de hoogte.

Rutte heeft dus wat uit te leggen. Vorige week vroeg ik in de Tweede Kamer wiens belang dit kabinet eigenlijk dient, het belang van de mensen of het belang van de multinationals. Toen bleek namelijk dat de enige ‘wetenschappelijke’ bron voor het afschaffen van de dividendbelasting, wat onze samenleving 1,6 miljard per jaar kost, Shell zelf was.

De waarheid blijkt voor Rutte keer op keer een optie. Eerst waren er geen stukken, toen wel stukken. Eerst waren er geen herinneringen, toen waren er wel herinneringen. Uit de stukken die er toch waren bleek dat het Shell was voor wie de dividendbelasting afgeschaft moet worden.

Vandaag blijkt dus dat Shell al 13 jaar nauwelijks dividendbelasting betaalt en dat de Nederlandse belastingdienst hier ook van op de hoogte was. Ik vind dit ongelofelijk. Afgelopen jaren werd het eigen risico verhoogd, stegen de huren en bleven de lonen achter. Allemaal rechtstreeks het gevolg van de snoeiharde bezuinigingen van de eerdere kabinetten Rutte. Ondertussen waren er dus geheime belastingdeals met Shell die ons ruim 7 miljard hebben gekost.

Genoeg is genoeg. Keer op keer blijkt dat de hoge Haagse heren vooral de belangen dienen van de rijkste 10%. Hun rijkdom en macht wordt beschermd, maar er is ook een Nederland voor de 90%. Van ons wordt steeds meer gevraagd, maar we krijgen er minder voor terug.

Shell hoort niet de baas in Nederland te zijn, dat horen wij te zijn. Niet de belangen van de multinationals horen gediend te worden, maar die van de mensen. Dit soort schimmige, stinkende deals moeten direct verboden worden. En Shell: laat ze de 7 miljard terugbetalen, tot de laatste cent!

Betrokken SP'ers