column
Jasper van Dijk:

Lapmiddel

Er zijn talloze opvattingen over het bereiken van onderwijskwaliteit, maar over één ding is men het eens: de kwaliteit van de leraar bepaalt in hoge mate de kwaliteit van het onderwijs. Andere landen zijn dan ook hogere eisen aan leraren gaan stellen. In Nederland gaat de regering helaas door met de uitholling van het lerarenberoep.

In de afgelopen jaren zijn de eisen aan docenten stelselmatig verlaagd. Lerarenopleidingen bieden minder vakkennis. Zij-intromers mogen na twee jaar voor de klas staan. Schoolbesturen zijn vrij om onbevoegde leraren aan te stellen. Steeds vaker moeten leraren vakken geven waarvoor ze niet zijn opgeleid. Dat is immers goedkoper dan een nieuwe leraar. Het effect bij leerlingen: "Goh juf, bent u daar alweer?"

En nu is er de educatieve minor, een verkorte lerarenopleiding voor universitaire studenten. Zij mogen na drie jaar - de bacheloropleiding - voor de klas staan. De tweedegraads lerarenopleiding duurt vier jaar, de eerstegraads opleiding meestal vijf jaar. In plaats van een verbetering van de bestaande opleidingen, komt de regering met de zoveelste noodgreep. Het is een misstap die het kwantitatieve en kwalitatieve lerarentekort alleen maar zal verergeren.

Het is prima dat bachelor-studenten via de educatieve minor kennismaken met het onderwijs. De kans wordt groter dat zij een eerstegraads bevoegdheid willen halen. Maar het is fout om deze studenten direct al een volwaardige bevoegdheid te geven. Voor de klas staan is een zware verantwoordelijkheid, daar moet een serieuze opleiding aan vooraf gaan. Daarom heb ik voorgesteld om de educatieve minor controversieel te verklaren. Dat was voor de andere partijen geen optie, zodat we de wet deze week gaan behandelen.

Stelt u zich eens voor dat de opleiding voor piloten wordt ingekort omdat er te weinig piloten zijn. Of dat ongediplomeerde chirurgen alvast operaties mogen doen. Het land zou te klein zijn. Toch gebeurt dit in het onderwijs. Vanwege het lerarentekort worden halfbakken opleidingen bedacht en de eisen naar beneden bijgesteld. Daardoor gaat ook de kwaliteit van het onderwijs omlaag. In plaats van investeringen in de opleidingen en aanscherping van de eisen, komt het kabinet met een nieuwe sluiproute naar het onderwijs, een lapmiddel.

Het wordt inderdaad tijd voor een nieuwe regering.

Betrokken SP'ers