Dennis de Jong:

Weeklog: Hoe kunnen we zelf computergiganten aanpakken?

Foto: FHKE (https://www.flickr.com/photos/fhke/) (CC BY-SA 2.0)

Alweer een paar maanden terug kreeg ik een mailtje van iemand die zich beklaagde over het feit dat als je eenmaal een Apple product zoals een iPad hebt aangeschaft, je voor alle applicaties verplicht bent de Appstore te gebruiken. Hetzelfde geldt voor hardware omdat Apple zijn eigen stekkers heeft en geen gebruik maakt van standaarden als USB. De Europese Commissie gelooft altijd erg in open concurrentie en eigenlijk schermt Apple hiermee de markt af. Op mijn schriftelijke vragen hierover weigerde Eurocommissaris Verstager echter concrete toezeggingen te doen, omdat ze nog geen formele klacht had gehad. Misschien dat wij hier dan alsnog voor kunnen zorgen?

Het Europese mededingingsbeleid is ingewikkeld en wat mij betreft nogal vreemd. Het aantal aanbieders doet er voor de Europese Commissie niet toe, ze toetst alleen of het betrokken bedrijf misbruikt maakt van zijn positie. En daar doet de Commissie ook geen actief onderzoek naar, maar komt ze meestal pas in actie na een formele klacht. Nu is de Commissie erg klantvriendelijk als het gaat om klachten tegen de overheid, als die zich niet houdt aan Europese wetgeving. Maar als je zoekt naar een klachtenformulier tegen praktijken van een bedrijf, is het lastig. Wel kun je bij de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt klagen. Die hebben een online klachtenformulier. Als de ACM voldoende klachten ontvangt, kan zij de zaak aankaarten bij de Commissie. En dan is er dus alsnog een formele klacht.

Eurocommissaris Verstager aarzelt niet om multinationals aan te pakken. Eerder ondernam ze actie tegen Microsoft omdat die de eigen applicaties zoals de internet browser standaard hadden geïnstalleerd. Helaas breekt ze de macht van multinationals niet helemaal. Om dat te veranderen, zou je regels moeten hebben over een voldoende aantal partijen op een markt. En wat mij betreft zouden zaken waarvoor te weinig aanbieders zijn, gewoon van ons allemaal moeten zijn. Zover zie ik de liberale Eurocommissaris niet gaan, maar laat ze in ieder geval de koppelverkopen van Apple aanpakken. Als u zich ook irriteert aan de Apple Apps en stekkertjes, dien dan vooral een klacht in. Wie weet, wordt Apple dan gedwongen open standaarden te gebruiken. En dat zou voor iedereen het beste zijn.

Betrokken SP'ers