column
Dennis de Jong:

Weeklog: Verhofstadt bouwt aan zijn federaal Europa over de rug van de Britten

EU-verkiezingsprogramma

De kloof kon niet groter zijn. Steeds meer burgers in de Europese lidstaten van de EU willen niets meer te maken hebben met de EU. Ondertussen bereidt de Belgische voorman van de liberalen, Verhofstadt, een voorstel voor om Britten die dat willen, na een Brexit tegen betaling EU-burger te maken. Verhofstadt werkt hiermee bewust verder aan de Verenigde Staten van Europa, want tot nu toe valt het ‘EU-burgerschap’ samen met de nationaliteit van een van de lidstaten. Ziende blind en horende doof is Verhofstadt die door scheidend voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, is aangewezen als EP-vertegenwoordiger bij de Brexit onderhandelingen.

In de wandelgangen hoor je steeds vaker het gerucht dat, nu Schulz bekend heeft gemaakt in januari definitief te stoppen als voorzitter van het EP om in de Duitse politiek aan de slag te gaan, Verhofstadt wel eens een serieuze kandidaat zou kunnen zijn om hem op te volgen. Ik moet er niet aan denken. Allereerst is Verhofstadt tot over zijn oren verwikkeld in allerlei zakelijke belangen die zich zelfs tot Oekraïne uitstrekken en geldt hij als marionet van de grote bedrijven. Maar minstens zo belangrijk, hij maakt er geen geheim van dat hij zo snel mogelijk toe wil naar een volstrekt federaal Europa, zeg maar de VS van Europa. In december moet het EP over zijn rapport hierover stemmen. Gelet op het grote aantal collega’s in het EP die zelf ook al aangetast zijn door het federalistische virus, vrees ik dat Verhofstadt’s rapport nog eens zal worden aangenomen ook.

Eerder zag ik al zijn voorstellen voor inperking van de macht van de Raad van ministers en opwaardering van de Eurocommissarissen tot Europese ministers. Met Europese belastingen, een Europees leger, en een Europese politie en justitie. Maar het kan kennelijk nog gekker: niet alleen wil Verhofstadt een Europees burgerschap met tanden, maar hij zet dit ook nog eens te koop voor eurofiele Britten die tegen een Brexit zijn. Met dat burgerschap zouden ze vrij moeten kunnen blijven werken en zich als ondernemer vestigen in elk van de lidstaten. Ook zouden ze stemrecht krijgen bij Europese verkiezingen.

Het is ronduit gevaarlijk te zien dat veel Europarlementariërs met Verhofstadt voorop, blijven racen in de richting van een federaal Europa. Dit is olie op de golven gooien en zal spanningen in de lidstaten tussen voor- en tegenstanders alleen maar aanwakkeren. Vooral de kosmopolitische bovenlaag van de bevolking in de lidstaten is voorstander van een federaal Europa. Mensen die minder te besteden hebben, zijn juist steeds eurokritischer geworden, omdat ze heel goed zien dat de EU niet hun belangen maar de belangen van grote bedrijven vertegenwoordigt. Door Verhofstadt en de zijnen worden deze groepen nog meer tegenover elkaar gezet. Dat kan niet goed gaan.

Betrokken SP'ers