column
Dennis de Jong:

Weeklog: Europese ambtenaren vervelen zich

Foto: Reynermedia (via: flickr.com) (CC BY 2.0)

Al eerder wijdde ik mijn weeklog aan de gouden kooi waar Europese ambtenaren in vast zitten: ze verdienen zoveel dat ze nergens anders voor hetzelfde salaris terecht kunnen. Deze week las ik in de Volkskrant dat er ook veel Europese ambtenaren zijn die zich enorm zitten te vervelen. Ze gaan daarom met bosjes in therapie. Daarom opnieuw mijn oproep: herzie de salarissen van de hogere ambtenaren, al is het maar voor hun eigen gezondheid.

In de Volkskrant van 30 september jl. zegt de Brusselse psycholoog Steve Savels dat hij regelmatig mensen in de hogere posities bij Europese instellingen langs krijgt ‘die al 20, 30 jaar hetzelfde doen en helemaal geen uitdaging meer in hun werk vinden, zelfs de zin ervan in twijfel trekken’. Het is een feit: Europese ambtenaren blijven meestal tot hun pensioen zitten waar ze zitten. Laatst antwoordde de baas van de ambtenaren die bij het EP werken, secretaris-generaal Klaus Welle, op een van mijn vragen dat het afgelopen jaar niemand een andere baan buiten het EP heeft aanvaard. Er waren alleen wat ambtenaren met pensioen gegaan.

Nu is het helemaal niet erg, als je lange tijd voor dezelfde werkgever werkt. Als SP pleiten we juist voor vaste banen. Het wordt alleen anders, als je komt vast te zitten. Eigenlijk wil je wel weg, maar je bent gewend geraakt aan de hoge Europese salarissen en vindt niet snel een baan waarmee je net zoveel verdient. En het wordt al helemaal ellendig, als je werk overbodig of zinloos wordt en dat lijkt nu volop het geval. Bij de Europese Commissie worden minder wetsvoorstellen voorbereid: dat betekent minder beleidswerk. Ik heb de Commissie al vragen gesteld over de personele gevolgen van dit beleid: komt er een reorganisatie? Waarvoor gaan de overtollige ambtenaren worden ingezet?

Dat een reorganisatie hard nodig is, blijkt trouwens ook uit informatie over de werkdruk bij de Europese Centrale Bank die de NRC afgelopen week publiceerde: daar zouden ambtenaren ‘huilen van de stress’. Misschien wat ambtenaren die zich zitten te vervelen, overhevelen naar de ECB? Binnenkort start de jaarlijkse controle op de boeken door de parlementaire commissie, waarin ik als woordvoerder voor onze politieke groep zit. De bevoegde Eurocommissaris, Georgieva, kan zich alvast voorbereiden: Ik wil concrete cijfers en een goed plan van aanpak zien.

Betrokken SP'ers