Woonstrijd Granby, Liverpool

‘Hoe één gemeenschap het systeem versloeg, en haar kapotte straten weer opbouwde,’ kopte de Britse krant The Guardian enkele jaren geleden. In het betreffende artikel wordt ingegaan op de transformatie die de Liverpoolse arbeidersbuurt Granby heeft ondergaan dankzij initiatieven van bewoners.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman was zo gegrepen door het verhaal, dat ze besloot de bewoners van Granby op te zoeken. Zij vertelden haar wat er met hun buurt was gebeurd. Hoe Granby zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld had tot een levendige, multiculturele buurt met vele winkels. Hoe de neergang zich vanaf de jaren zeventig had ingezet, toen de economische crisis hard toesloeg en de sociale onrust toenam. Hoe de spanningen tussen bewoners en politie in 1981 ontaardden in de ‘Toxteth riots,’ genoemd naar de wijk waarin Granby ligt en waar de politie keihard de protesten de kop indrukte. Hoe de buurt vervolgens steeds verder leegliep, verloederde en met sloop bedreigd werd. Hoe de politiek de mensen in Granby totaal in de steek liet. En hoe de bewoners – en dan met name vrouwelijke bewoners – ­besloten om zich te verenigen en de strijd aan te gaan met een systeem dat tegen hen was.

Buurtactiviste Nasra Elliott, die begin dit jaar te gast was bij een door de SP georganiseerde woonconferentie, verwoordde hun strijd als volgt: ‘We waren vastberaden om in onze buurt te blijven. Het was een gevecht van vijfentwintig jaar. We hebben meegemaakt dat de lantaarnpalen niet meer aangingen en het afval niet meer werd opgehaald. Maar uiteindelijk slaagden we erin om onze straten te redden en weer bewoond te krijgen.’ Dat deden ze door de Granby Four Streets Community Land Trust (GLT) op te richten. Deze stichting, gerund door en voor bewoners van Granby, renoveert leegstaande panden om deze tegen een betaalbare prijs weer te verhuren of te verkopen. Ook heeft zij twee panden, die niet meer gered konden worden, omgetoverd tot een overdekte tuin die tevens dienst doet als wijkcentrum, concerthal en feestzaal. Verder organiseert de GLT tal van activiteiten in de buurt. Zo is de markt van Granby uitgegroeid tot de beste markt van Liverpool.

Maar ze zijn er nog niet in Granby. Een deel van de buurt is nog niet opgeknapt (zie eerste foto) en het gevaar van private investeerders die de buurt willen overnemen, is niet weg. Om te zien wat er dan gebeurt, hoeven ze in Granby slechts de weg over te steken. Daar, in Welsh Streets, zijn de huren inmiddels dubbel zo hoog als in Granby.

Foto's: Sandra Beckerman