Honderd toeslagenschandaal gezinnen krijgen een gezicht

Weggezet worden als cijfer. Dat is wat duizenden mensen hebben meegemaakt. Voor de overheid bestonden zij alleen als cijfer, gecriminaliseerd en bewust gedehumaniseerd tot een zaaknummer. In dit fotoboek toont fotograaf Bert Teunissen in opdracht van de SP de gezichten van 100 gezinnen die getroffen werden door het toeslagenschandaal.

Mensen die zich van geen kwaad bewust waren. Mensen als u en ik, geportretteerd in hun eigen woning. Met het gezin poserend op een leren hoekbank zoals er misschien ook bij u een staat. In een enkel geval ontbreekt een zitmeubel omdat werkelijk alles van die persoon is afgepakt.

 

Hoe dit indrukwekkende boek tot stand is gekomen

 

Het fotoboek is op bijzondere wijze gebonden. Als u het boek in uw linkerhand houdt en met uw rechterduim naar rechts door de pagina’s waaiert komt de kille systematische kant van de Rutte doctrine in beeld. Dat van cijfers en kenmerknummers.

Wisselt u van hand en waaiert u terug naar links, dan ziet u de mensen. De gezichten en gezinnen achter de cijfers. Deze en duizenden andere gezinnen laten zich niet wegcijferen en vechten terug tegen het ongekende onrecht dat hen is overkomen. De SP steunt hen in die strijd.

Lilian Marijnissen in gesprek met advocate Eva González Pérez, getroffen ouder in het toeslagenschandaal Kristie Rongen, fotograaf Bert Teunissen en SP-Kamerlid Renske Leijten.

Lilian Marijnissen over het toeslagenschandaal 

'Doordat de SP een meldpunt startte, zagen we hoe groot het leed achter het toeslagenschandaal was. Toen bleek dat dit geen incident was dat enkele gezinnen trof, maar een vreselijke fout in het systeem met zeker tienduizenden gezinnen die compleet kapot zijn gemaakt.

Het is woestmakend dat deze mensen nog steeds niet hun eigen afgepakte geld terug hebben en een fatsoenlijke schadevergoeding hebben gekregen. Inmiddels zien we dat honderdduizenden mensen op ‘zwarte lijsten’ met discriminerende risicoprofielen blijken te staan en het lek in het toeslagenschandaal helaas nog niet boven is.

Met dit boek laten we zien wat er gebeurt als de overheid en de politiek vergeten dat er achter cijfers en procedures mensen en gezinnen schuilgaan.'

 

Fotograaf Bert Teunissen bekijkt tijdens het XXVIe SP-congres het boek dat hij in opdracht van de SP heeft gemaakt van de gezichten van 100 gezinnen die getroffen werden door het toeslagenschandaal.

Over fotograaf Bert Teunissen

Geboren in 1959 in Ruurlo, begon Bert Teunissen al op 15-jarige leeftijd met fotograferen. Een jaar later bouwde hij zijn eigen doka en sindsdien is Bert fulltime fotograaf. Tijdens een lange en succesvolle carrière in de reclame- en publiciteitsfotografie ontving Bert ook internationale erkenning met zijn autonome projecten.

Momenteel onderzoekt Bert de kracht van het vertellen aan de hand van fotografische series over alledaagse onderwerpen. Hierin maakt hij ook gebruik van voorwerpen, ‘vernacular images’, landkaarten en historische fotografische papieren.

Als autodidact fotograaf doceert Bert ‘storytelling’ en ‘imagemaking’ aan de afdelingen Crossmedia Design en Moving Image van de AKI in Enschede.