Tribune 6/2010 :: Slap verhaal over kernwapens

Tribune, juni 2010

Reportage

Fluiten naar je studiefinanciering?

Tekst: Jola van Dijk

Foto:Jos van Zetten

Studenten strijden voor het behoud van hun studiefinanciering en tegen bezuinigingen op het onderwijs. 21 mei komt die strijd tot een voorlopig hoogtepunt met een massale demonstratie op het Museumplein in Amsterdam.

Op het Museumplein is het deze vrijdag- middag goed toeven. De zomerzon laat zich eindelijk weer eens zien en het publiek kan genieten van CQC-televisiereporters Jelte Sondij en Tom Roes die het podiumgedeelte presenteren met sprekers van politieke partijen en universiteiten en muziek van een viertal dj’s. Afwezig op de demonstratie zijn ‘Alexander P.’, ‘Mark R.’ en ‘Job C’. Blijkbaar hebben deze ‘stufi-dieven’, zoals ze door de ROOD-jongeren genoemd worden, door dat ze betrapt zijn. De ROOD-jongeren stormen deze weken immers overal in het land leslokalen en collegezalen binnen om – verkleed als de lijsttrekkers van PvdA, D66 en VVD – in boevenpakken de studenten te vragen hun beurs in te leveren. Om jongeren eraan te herinneren dat het op 9 juni ook over toegankelijk onderwijs gaat, heeft ROOD massaal fluitjes uitgedeeld: Wil jij fluiten naar je studiefinanciering?

In Amsterdam nemen lijsttrekker Emile Roemer, kamerlid Jasper van Dijk en ROOD-jongeren temidden van duizenden studenten de SP-honneurs waar. De 9e juni wordt volgens Van Dijk cruciaal voor studenten: “Het afschaffen van de studiefinanciering, het extra betalen voor je tweede studie, de ov-kaart die verdwijnt in zijn huidige vorm en het verhogen van collegegelden circuleren al een tijdje als mogelijke bezuinigingsmaatregelen. De SP is de enige partij die de basisbeurs wil behouden en de aanvullende beurs wil verhogen. Daarnaast pleiten we voor extra geld voor onderwijs, zodat massale opleidingen hun studenten niet meer met honderden tegelijk college hoeven te geven maar juist in kunnen zetten op meer persoonlijke begeleiding.”

Ondertussen probeert GroenLinks aannemelijk te maken dat het juist goed is om een zogenaamde studietax in te voeren. Maar volgens Van Dijk zijn studenten slim genoeg om deze politieke “truukjes” te doorzien. “Er zit helemaal geen verschil tussen een belastingheffing na je studie of het afbetalen van een lening na je studie: beide zijn ongewenst. Het argument dat studenten meer gaan verdienen is onzinnig. Voor de solidariteit tussen arm en rijk hebben we een prima middel, namelijk de inkomsten­belasting.” Van Dijk wordt gesteund door een onderzoek van de Landelijke StudentenVakbond: ‘42 procent van de jongeren ziet af van een studie als ze alles moeten lenen. En dat zijn niet alleen maar universitaire studenten, er zijn ook ruim 200.000 MBO’ers die je hun basisbeurs afneemt.’