publicatie

Tribune 03/2009 :: Linksvoor :: Wim Lentink

Tribune, maart 2009

Linksvoor

“Ik hoop alleen dat men af en toe een brief van mij leest en wat met de inhoud doet”

Tekst: Jola van Dijk Foto: Karen Veldkamp

De 66-jarige Wim Lentink uit Enschede geniet van zijn pensioen. Wim is al zijn hele leven actief als wis- en natuurkundige. In het verleden heeft hij bijvoorbeeld onderzoek gedaan op het gebied van nanotechnologie.

Waar ging dat onderzoek over?

“Nieuwe materialen. De eigenschappen van materialen blijken niet alleen af te hangen van de deeltjes, maar ook van de verdeling van die deeltjes over de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan waterdamp en ijs. Dezelfde moleculen zijn anders verdeeld over de ruimte, waardoor ze ook andere eigenschappen hebben.”

Hoe lang ben je al lid van de SP?

“Sinds 2002.”

Wat was jouw SP-moment?

“Toen ik de SP’ers van Stichting MinPlus leerde kennen. Zij helpen mensen vanuit een minpositie naar een pluspositie. Ik geef nu wekelijks bijles aan een Nederlandse van Turkse afkomst. Ik hoop haar tot aan de universiteit te kunnen begeleiden.”

Heb je nog politieke ambities?

“Nee, ik hoop alleen dat men af en toe een brief van mij leest en wat met de inhoud doet. Voor de rest breng ik Tribunes en folders rond en bezoek ik afdelingsvergaderingen.”

Waar gaan die brieven over?

“Onder andere over de stadsverwarming in Enschede. De mensen betalen veel meer dan voor aardgas en er zijn ook nog eens allerlei praktische problemen.”

Wat is je favoriete plek op de wereld?

“Vlieland. De stilte, het ruisen van de bomen, de meeuwen die je hoort, de dennengeur. Het is er echt ongewoon stil voor Nederlandse begrippen.”

Inhoud