opinie
Krista van Velzen:

Gevangenissen sluiten is niet slim

Het besluit van staatssecretaris Albayrak van Justitie om vier minder beveiligde gevangenissen te sluiten maakt Nederland onveiliger. Daarnaast is het onverantwoord om in tijden van grote begrotings-tekorten goedkopere cellen te sluiten en duurdere open te houden.

Ruim 70% van alle volwassenen die in de gevangenis zijn beland, valt weer in herhaling. Dat is een groot probleem. Dat erkent ook dit kabinet. De recidive moet stevig verminderd worden.

Hoewel de werkdruk nu al te hoog is zal deze met de plannen van Albayrak de komende tijd alleen maar toenemen. Daarnaast wil zij een aantal open en half open inrichtingen sluiten omdat veel cellen leeg staan. Juist deze inrichtingen zijn bijzonder belangrijk bij het resocialiseren van gedetineerden en dus het verminderen van de recidive. Dit is aangetoond in diverse wetenschappelijke onderzoeken. De gedetineerde kan vanuit inrichtingen als bijvoorbeeld Bankenbosch in Veenhuizen, Maashegge in Overloon en de beperkt beveiligde inrichting in Doetinchem werken en studeren buiten de gevangenis. De laatste maanden van de gevangenisstraf staan in het teken van terugkeer naar de maatschappij, vinden van werk, woning en een sociaal netwerk. Het is van groot belang dat de scherpe overgang tussen de cel en de vrije maatschappij opgeheven wordt en gedetineerden de kans krijgen te werken aan een positieve terugkeer.

Beperkt en zeer beperkt beveiligde inrichtingen helpen recidive voorkomen. Juist deze gevangenissen sluiten is kortzichtig, duur en maakt de maatschappij onveiliger. Het zou wijs zijn als Albayrak die recidive stevig zegt te willen bestrijden, terugkeert op dit besluit.

Betrokken SP'ers