opinie
Geert Reuten:

Solidariteit aan de top

Voorgestelde belasting op topinkomens werkt averechts

Nu de financiële crisis raast, en doortuimelt naar de reële economie, klemt des te meer de vraag waartoe de topsalarissen van bedrijfsbestuurders goed zijn: behoeden hun prestaties ons voor malaise, of zijn ze deel van het probleem?

Vandaag wordt in de Eerste Kamer een wetsvoorstel behandeld dat – zo heet het – “belastingheffing op excessieve beloningsbestanddelen” instelt. Prima zou je zeggen. Ware het niet dat deze belasting op topinkomens gepaard gaat met het toekennen van een belastingaftrekpost voor topinkomens van boven de € 185.000 (11x het minimumloon, 6x modaal). Met deze aftrekpost wordt € 60 miljoen naar de topinkomens gesluisd. Voor een gelijk bedrag, zo stelt de regering, wordt belasting geheven op excessieve topbeloningen – het gaat dan onder andere om gouden handdrukken en pensioenopbouw voor de drommels die boven de € 500.000 per jaar uitkomen. Dit is het bedrag waar mensen met een minimuminkomen 29 jaar voor moeten werken, en die met een modaal inkomen 16 jaar. Maar goed, zo zou je zeggen, het is een beetje solidariteit aan de top (boven € 185.000) – je moet toch ergens de solidariteit gaan leren!

Maar bij nader inzien ligt de zaak gecompliceerder en lijkt de prijs van de nieuwe belasting in hoge mate betaald te gaan worden door Truus minimaal en Jan modaal, maar ook nog door Henri 6x modaal (net onder de €185.000).

Hoe zit dat? Het PvdA-CDA duo op Financiën, Minister Bos en staatssecretaris De Jager, heeft het onzalige idee gehad om 60% van de nieuwe belasting niet te heffen bij de ontvangers van de excessieve beloningen, maar bij de bedrijven die deze uitdelen. Hum. Hoe zat het ook al weer met kosten en prijzen? Precies. Dit zijn loonkosten voor de bedrijven. Deze belastingheffing zal dus doorberekend worden in de prijzen. Trees, Jan en Henri gaan dus de prijs van deze belasting betalen – niet de excessieve topinkomens.

Per saldo vergroot dit wetsvoorstel dus de inkomensongelijkheid. Maar toch draagt het wetsvoorstel de naam “belastingheffing op excessieve beloningsbestanddelen”. Het wetsvoorstel doet niet wat we verwachten. En analoog aan de vermaledijde loon-prijs-spiraal worden we opgezadeld met een Bos-Jager “excessieftopbelasting-prijs-spiraaltje”.

Betrokken SP'ers