opinie
Harry van Bommel:

'Boosheid van laag opgeleiden logisch'

De burger is boos. Er wordt ze iets op de mouw gespeld. Als je Rutte hoort zeggen dat we niet zo somber moeten zijn, dan denken de mensen: 'Hallo! Ben jij wel van deze wereld?'

Men denkt: Waarom doet er niemand wat? En ze worden steeds bozer. Het is nooit verstandig om over bedreigingen te praten, dus ik doe dat niet al te specifiek, maar ik hoor het om me heen: politici worden steeds vaker bedreigd. Het vertrouwen is weg. Niet alleen in de politiek, ook in banken, in woningcorporaties. Iedereen kent wel iemand met een woekerpolis. Ook ik had er één.

Wat politici parten speelt, zijn kwesties rond integriteit. Het is goed dat er meer aandacht voor is, maar dan komt er ook meer boven. In korte tijd waren er die staatssecretaris - Co Verdaas - van de PvdA en dat VVD-Kamerlid. Dat laag opgeleiden het meest boos zijn is ook begrijpelijk. Zij zijn het vaakst de dupe van het huidige overheidsbeleid. Ze krijgen een lagere kinderbijslag, moeten een hogere zorgpremie betalen, meer huur. Ze kunnen het niet meer dragen. Ze voelen zich belazerd.

De kloof tussen de Tweede Kamer en de burger is gegroeid. In de Kamer zit de elite. Ook alle Kamerleden van de SP hebben gestudeerd. Toen ik begon, twintig jaar geleden, had een Kamerlid zijn sporen verdiend in de samenleving , nu geldt het Kamerlidmaatschap als een opstapje in je carrière.

Bij ons komt alleen Roemer uit het middenkader, uit het onderwijs. We hebben hem inderdaad niet voor niets als lijsttrekker gekozen. Hij heeft een veel grotere aaibaarheid dan iemand als Irrgang of Van Bommel.

Die boosheid vormt voor ons een groot kiezerspotentieel, zeker. Maar kiezers hebben een heel kort geheugen. In een campagne kan het zomaar omslaan. De woede zit vooral bij ouderen. Mijn verwachting is dat in de gemeenteraadsverkiezingen 50plus of aanverwante lokale ouderenpartijen vooral beloond zullen worden.

Ik heb er niet echt behoefte aan om de gevestigde partijen te vertellen wat ze zouden moeten veranderen. Nou, dit dan: ze zouden het echte eerlijke verhaal moeten vertellen. Dat doen ze nu niet. Niet over Europa, niet over de werkgelegenheid. Als Rutte alles blijft weglachen, dan blijven ze boos. Hij moet het op de man af vertellen. Als hij het zo blijft brengen, dan denken de mensen: dit geloof ik niet. Dit is een belediging voor mijn intelligentie.

Betrokken SP'ers