Kandidaten Tweede Kamer 2021 Kandidaat Kamerlid

Bert Peterse

"Ik draag graag zelf mijn steentje bij aan werkelijke verandering. Dus als het anders moet, moet ik ook met oplossingen komen en de SP heeft daar de beste ideeën voor."

Meer over Bert

Ik vond het inspirerend om in 2005 aan de campagne van het referendum over de Europese grondwet bij te kunnen dragen. In die tijd wisten we als partij in samenwerking met een groot aantal maatschappelijke organisaties de tegenstanders te verbinden. Waar in media het beeld vanuit voorstanders werd gedomineerd, was de publieke onderstroom juist tegen. Door veel persoonlijk contact met mensen waren we als partij hier goed van op de hoogte en zorgde dit voor een sfeer om samen met bondgenoten de schouders eronder te zetten.

Als adviseur in de publieke sector kom ik dagelijks in aanraking met de uitwerking van het overheidsbeleid, vooral bij gemeenten. Nu kan ik adviseren over wat er binnen de bestaande wetgeving mogelijk is. Aan de andere kant jeuken soms mijn handen om de wetten zo te maken zodat mensen meer mogelijkheden krijgen. De menselijke maat of de gevolgen voor inwoners zijn vaak ver uit het oog verloren. Het meest schrijnende voorbeeld is de hele toeslagenaffaire, waarbij een falend systeem boven mensen verheven lijkt. Daarnaast kan ik maar moeilijk langs de kant staan: ik draag graag zelf mijn steentje bij aan werkelijke verandering. Dus als het anders moet, moet ik ook met oplossingen komen en de SP heeft daar de beste ideeën voor.

Ik wil een wereld waar kennis, inkomen en macht eerlijk verdeeld zijn. Dat begint door de menselijke maat terug te brengen in de democratie. Daar wil ik mij voor inzetten.

Onze kandidaten voor de verkiezingen Ons verkiezingsprogramma

Na een aantal jaar bij een gemeente te hebben gewerkt, werk ik nu voor een adviesbureau in de publieke sector. Als afgestudeerd econoom weet ik dat politieke keuzes meer zijn dan het verdelen van schaarste, maar ook welke bijdrage we van een ieder vragen.

Mijn jeugd en studietijd heb ik in Nijmegen doorgebracht, waarna ik voor mijn toenmalige partner naar Weert verhuisde. Hoewel de relatie over ging, bleef ik in Weert wonen. Onder andere omdat ik als raadslid was gekozen. Toch merkte ik dat ik ‘klaar’ was. Ander werk en mijn huidige vriend brachten mij in Rotterdam. Naast werk en de SP, fitness ik graag en met corona maak ik veel ommetjes door de stad om het hoofd even leeg te maken. Ook uitgebreid koken en goed eten hou ik van.