Toeslagenaffaire Belastingdienst discriminatie
(On)betrouwbare overheid

Toeslagenschandaal

Duizenden ouders zijn onterecht door de Belastingdienst beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Eén foutje in een formulier, of een gastouderbureau waar je bij zat die een fout maakte, was voldoende om als fraudeur te boeken komen te staan. Ook tienduizenden andere mensen die hun belastingaangifte deden kwamen automatisch en onterecht als fraudeur in het systeem te staan.

De Belastingdienst discrimineerde door de tweede nationaliteit te gebruiken als basis om mensen te controleren. Zonder bewijs, zonder redelijk vermoeden, werden duizenden ouders extra gecontroleerd, als fraudeur bestempeld én kwamen ze op zwarte lijsten te staan. Wat begon als de toeslagenaffaire werd het toeslagenschandaal.

De SP blijft zich inzetten voor de mensen die onterecht gedupeerd zijn door de Belastingdienst.

 

 

 

Wat we doen!

Zwartboek wordt aangeboden aan de staatssecretaris

In de zomer van 2019 is er hard gewerkt aan het maken van een zwartboek. De verhalen zijn verzameld via het meldpunt kinderopvangtoeslag van de SP. Bijna 300 hartverscheurende verhalen werden gebundeld en overhandigd aan de staatssecretaris. Enkele ouders en een advocaat die ouders bijstond deden hun verhaal. Zij wilden laten zien tegen welke problemen zij al jaren aanliepen. Voor veel ouders van de toeslagenaffaire was dit de eerste keer dat zij met lotgenoten spraken. Zij dachten allemaal dat ze er alleen voor stonden, opeens waren er veel meer mensen die wél begrepen wat zij doormaakten.

   

 

Ouders van het toeslagenschandaal komen samen met de SP in actie

Vele jaren wisten duizenden ouders niet waarom zij onterecht beschuldigd werden van fraude. Zij mochten hun dossiers niet inzien. Alle verzoeken voor meer informatie 'verdwenen' in de bureaucratie van de Belastingdienst. Een groep ouders is het zat en trekt daarom naar de Belastingdienst in Rotterdam, om daar gezamenlijk hun dossiers op te vragen. Ze komen aanvankelijk voor een dichte deur te staan.

Bij het ministerie van Financiën in Den Haag raakt men in paniek. In allerijl wordt er iemand naar Rotterdam gereden om daar te overleggen met de ouders. Na veel overleg tussen de top van het ministerie en de Belastingdienstmedewerkers in Rotterdam behalen de ouders toch een succes: iedereen mag zich bij de balie melden om hun dossier op te vragen. De ouders zijn blij met hun succes en de solidariteit van alle ouders samen, maar blijven sceptisch. Niet onterecht zou later blijken. De dossiers die ze krijgen zijn helemaal zwartgelakt. Dit leidt tot het aftreden van staatssecretaris Menno Snel.

   

 

Nederland solidair met ouders en kinderen van het toeslagenschandaal

Duizenden Nederlanders leefden mee met de ouders en kinderen die werden vermorzeld door de overheid. Een kerstactie, opgezet door gedupeerden van het toeslagenschandaal met steun van de SP, heeft in 13 dagen tijd 56.550 euro opgehaald! Met het opgehaalde geld zijn kerstpakketten gemaakt voor 370 gezinnen die geen geld hebben voor een kerstcadeautje voor de kinderen of een uitje tijdens de vakantie omdat ze in diepe schulden zijn gestort door Belastingdienst. De SP ondersteunde de ouders met hun actie. De ouders kregen in hun kerstpakket ingrediënten voor een kerstdiner, cadeautjes voor de kinderen en waardebonnen voor bijvoorbeeld een nieuwe kinderjas of een dagje uit in een pretpark.

   

 

'Weggecijferd. Teruggevochten.' Honderd gezinnen uit het toeslagenschandaal krijgen een gezicht

Weggezet worden als cijfer. Dat is wat duizenden mensen hebben meegemaakt. Voor de overheid bestonden zij alleen als cijfer, gecriminaliseerd en bewust gedehumaniseerd tot een zaaknummer. In dit fotoboek toont fotograaf Bert Teunissen in opdracht van de SP de gezichten van 100 gezinnen die getroffen werden door het toeslagenschandaal.

Mensen die zich van geen kwaad bewust waren. Mensen als u en ik, geportretteerd in hun eigen woning. Met het gezin poserend op een leren hoekbank zoals er misschien ook bij u een staat. In een enkel geval ontbreekt een zitmeubel omdat werkelijk alles van die persoon is afgepakt.

   

 

Manifestatie voor de ouders!

Op initiatief van de ouders en de SP kwamen veel organisaties in Nederland in actie om te laten zien dat zij de ouders en de kinderen niet vergeten zijn: Stichting Gedupeerde Ouders, Amnesty International, Save the Children, FNV, De Zolderkamer (ouders, kinderen en jongeren), Defence for Children, Het Vergeten Kind, Mars met de Moeders, Het Kinderrechtencollectief, Bits of Freedom, Nederlandse politiebond, SP, GroenLinks, Bij1, Denk, PvdA, Partij voor de Dieren.

   

En we deden nog veel meer. We blijven ons inzetten voor de ouders en de kinderen van het toeslagenschandaal.

 

 

 

Wat jij kunt doen!

De SP is elke dag binnen én buiten de Tweede Kamer actief. Wij geloven dat politiek niet alleen maar praten moet zijn, maar dat je ook moet doen waar je in gelooft. Een beter Nederland is mogelijk!

Dus sluit je aan en word lid van de SP!  

Word lid van de SP!

Of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.