Europa

Stop met geldverspilling

De totale uitgaven van de EU zijn de laatste jaren opgelopen tot meer dan 160 miljard per jaar. De SP vindt dat de EU toe kan met minder geld. Denk aan afbouw van landbouwsubsidies en Europese defensie. Bovendien is maar al te vaak sprake van het zinloos rondpompen van geld. Zo is het onbegrijpelijk dat Nederland eerst geld naar Brussel moet overmaken als ‘nationale bijdrage’ en er daarna via allerlei fondsen van de Europese Unie weer geld terugvloeit. Dit is niet efficiënt en bovendien bureaucratisch. De verantwoording achteraf betekent opnieuw een enorme administratieve rompslomp.

 

 

 

Feiten en cijfers

Het aantal lobbyisten vanuit het bedrijfsleven wordt geschat op ongeveer 25.000.

Daarnaast geven 1.200 expertgroepen (bestaande uit nationale deskundigen, en vertegenwoordigers van bedrijven en belangenorganisaties) ‘ondersteuning’ aan de Europese Commissie.

 

 

 

Wat moet er gebeuren?

Onze standpunten

  1. Wat de SP betreft stoppen we met het rondpompen van geld. Er wordt jaarlijks miljarden aan subsidies verdeeld die de landen beter zelf kunnen besteden.
  2. We maken een einde aan het verspillende en onzinnige verhuiscircus van het Europees Parlement. Brussel wordt de enige vergaderlocatie.
  3. De riante salarissen en vergoedingen van Eurocommissarissen, Europarlementariërs en Europese topambtenaren worden gehalveerd. Europarlementariërs leggen voortaan publiekelijk verantwoording af waaraan ze hun onkostenvergoeding besteden.
  4. De lobby van grote bedrijven en banken in Brussel moet drastisch worden ingeperkt. De Europese Commissie is enorm populair bij de multinationals, die buiten de openbaarheid lobbyen voor wetgeving in hun voordeel. Denk bijvoorbeeld aan de Europese Rondetafel van Industriëlen, een lobbyplatform voor het Europese Grootbedrijf dat regelmatig contact heeft met de commissievoorzitter.
  5. Er moet gewerkt worden met nationale accountantsverklaringen om het misbruik tegen te gaan. Jaar na jaar keurt de Europese Rekenkamer de jaarrekeningen van de Commissie af, juist vanwege het onrechtmatig gebruik van de fondsen door lidstaten. Vooral in Bulgarije, Roemenië en Hongarije is deze situatie ernstig vanwege de banden tussen lokaal bestuur en georganiseerde misdaad.
  6. Het beleid en de besluitvorming moeten transparant zijn. We leggen de lobbymacht van grote bedrijven aan banden. Omdat het grote bedrijfsleven vaak ‘in tandem’ opereert met de Commissie, slaan we met het afschaffen van het initiatiefrecht van de Commissie een dubbelslag.
  7. We dwingen volledige transparantie af zodat we weten wie waar voor lobbyt. Het lobbyregister wordt verplicht. We maken een einde aan de Brusselse draaideur waarin Europese ambtenaren en commissarissen overstappen naar het bedrijfsleven en van daaruit hun voormalige collega’s gaan beïnvloeden, of waarin, omgekeerd, lobbyisten, consultants en managers van het bedrijfsleven voor de Europese Commissie gaan werken. Voor Eurocommissarissen en EU-ambtenaren komt er een afkoelingsperiode van drie jaar. Binnen drie jaar na hun vertrek mogen ze niet gaan werken voor de sector waar ze eerst als commissaris of ambtenaar over gingen.

 

 

 

Wat jij kunt doen!

De SP is elke dag binnen én buiten de Tweede Kamer actief. Wij geloven dat politiek niet alleen maar praten moet zijn, maar dat je ook moet doen waar je in gelooft. Een beter Nederland is mogelijk!

Dus sluit je aan en word lid van de SP en krijg het boek 'De winst van eerlijk delen' van Lilian Marijnissen gratis!  

Word lid van de SP!

Of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.