nieuws

Een gesprek met onze nieuwe senator Lies van Aelst

foto van Lies van Aelst

Met het afscheid van de nestor van de Eerste Kamer Tiny Kox heeft de Eerste Kamerfractie van de SP ook een nieuwe senator gekregen: Lies van Aelst! Wij gingen in gesprek met Lies en stelden haar een paar vragen om kennis te maken.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Lies, ik ben 35 jaar en geboren in het Zuid-Hollandse Gorinchem. Daar woon ik samen met mijn man. Kort na mijn 14e verjaardag werd ik lid van onze jongerenorganisatie. Daar heb ik aan heel veel leuke acties meegedaan in de loop der jaren. Vlak voor mijn eindexamen  op mijn 18e ben ik voor de SP in Provinciale Staten van Zuid-Holland gekomen. 17 jaar later neem ik daar nu afscheid van, omdat ik Senator geworden ben. Ik heb geschiedenis gestudeerd in Rotterdam en ben daarna voor de Wethoudersvereniging gaan werken. Een hele leerzame tijd waarin ik een groot deel van het bestuur van provincies en gemeenten van binnen kon zien. Anderhalf jaar geleden werd ik directeur van de Vereniging voor Rekenkamers. Een hele mooie plek om volksvertegenwoordigers te versterken.

Wat heb je in Zuid-Holland weten te bereiken?

Er zijn teveel punten om op te noemen. Maar ik ga er een paar uitlichten. Dankzij de SP wordt er veel meer gecontroleerd en gehandhaafd bij bedrijven die de kantjes ervan aflopen en Zuid-Holland is daarin de strengste provincie van Nederland. Is dat genoeg? Nee. Maar het is meer dan we 17 jaar geleden hadden kunnen denken. Ook is vervoer over water, zowel voor mensen als voor vracht, dankzij onze inzet enorm op de kaart gezet. Daarnaast kwam er dankzij de SP een project om mensen gratis te helpen energie te besparen en zo hun rekening omlaag te brengen, een stap op weg naar klimaatrechtvaardigheid.

Openbaar vervoer is het onderwerp waar ik me denk ik het hardste voor ingezet heb en wat de afgelopen jaren in heel Nederland gigantisch achteruit gegaan is. Er is nog heel veel nodig om bij andere partijen tussen de oren te krijgen dat daar heel veel investeringen nodig zijn.  

Wat wil je in de Senaat graag voor elkaar krijgen?

Je belangrijkste rol in de Senaat is natuurlijk om te toetsen of wetten goed in elkaar zitten, handhaafbaar, uitvoerbaar en rechtmatig zijn. Ik heb de laatste jaren gedrochten van wetten aangenomen zien worden, de Omgevingswet is het slechtste voorbeeld maar ook de Pensioenwet. Dit soort wetten tegenhouden of beter maken is natuurlijk een belangrijk doel. Daarnaast wil ik in de Senaat een duidelijk SP-verhaal te laten horen, om ons werk in de Tweede Kamer, provincies en gemeenten te versterken en natuurlijk buiten de Senaat actief blijven! 

Betrokken SP'ers