nieuws

SP-succes: Nabestaanden chroom-6-slachtoffers krijgen vergoeding

Ook nabestaanden van slachtoffers van chroom-6 moeten voortaan aanspraak kunnen maken op een vergoeding voor het leed dat ze is aangedaan door Defensie. De Tweede Kamer steunde vandaag een voorstel van SP-Kamerlid Sarah Dobbe om dit te regelen.

Dobbe: 'Het is onmenselijk en bureaucratische onzin dat een deel van de nabestaanden geen aanspraak kon maken op een vergoeding. Na lang aandringen bij de regering door defensiepersoneel en de SP is er uiteindelijk een regeling gekomen. Nabestaanden werden daarbij onrechtvaardig behandeld. Dat moet nu gelukkig veranderen.'

Bij Defensie werkten veel personeelsleden die als gevolg van onveilige werkomstandigheden, zoals het onbeschermd werken met chroom-6, ernstige ziekten kregen. Velen van hen zijn overleden of zijn ernstig ziek. Met het aannemen van het voorstel van Dobbe komt er voor de nabestaanden nu een beetje meer rust én erkenning.

Al jarenlang komt de SP op voor de slachtoffers van chroom-6. Oud-SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Jasper van Dijk hebben talloze voorstellen gedaan, slachtoffers en nabestaanden gesproken en rapporten en boeken geschreven.

Betrokken SP'ers