nieuws

Van Nispen: Schoolzwemmen moet weer ingevoerd worden

In een rijk en waterrijk land als Nederland moeten alle kinderen leren zwemmen, maar het aantal kinderen zonder zwemdiploma is verdubbeld in de afgelopen jaren. En vaak gaat het dan om kinderen uit gezinnen met lage inkomens. Zo had in 2022 maar liefst 13 procent van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar geen zwemdiploma en had slechts een derde van de kinderen het A, B en C-diploma. Daar moet snel verandering in komen en daarom wil SP-Kamerlid Michiel van Nispen dat het schoolzwemmen weer wordt ingevoerd: ‘Kinderen uit een gezin met een laag inkomen hebben ruim twaalf keer zo vaak geen zwemdiploma als kinderen uit een gezin met een hoog inkomen. Het is onacceptabel dat er zulke enorme klassenverschillen zijn op het gebied van zwemveiligheid!’

De kosten voor herinvoeren van het schoolzwemmen blijken uit nieuw onderzoek flink mee te vallen. Het gaat om 212 miljoen euro, kosten die nu door de ouders gemaakt worden. Bovendien levert het schoolzwemmen ouders ook meer tijd op. ‘De kosten worden nu nog door ouders afzonderlijk gemaakt. Met het invoeren van schoolzwemmen gaat het om een andere verdeling van de kosten. Dit kost dus eigenlijk geen extra geld, we organiseren het alleen collectief. Waar veel ouders blij mee zullen zijn’, zegt Van Nispen.

Van Nispen vindt wel dat het belangrijk is om dit in goed overleg met het onderwijs te doen, want daar is momenteel al een hoge werkdruk en de kosten mogen zeker niet op het bordje van de scholen terecht komen.

Betrokken SP'ers