SP Succes: ook rijke gemeentes moeten vluchtelingen opvangen

Jasper van Dijk

Het was een doorn in het oog van de SP en één van de redenen waarom er onvoldoende plekken zijn voor de opvang van asielzoekers: rijke gemeentes die opvang ontlopen. De top 20 armste gemeentes vangen namelijk meer dan twee keer zoveel asielzoekers op als de top 20 rijkste. De Tweede Kamer steunt nu een voorstel van SP-Kamerlid Jasper van Dijk om bij de opvang van asielzoekers niet alleen te kijken naar het inwoneraantal van een stad of dorp, maar juist óók te kijken naar rijke en arme gemeentes. ‘Niet meer alleen gemeentes als Hoogeveen en Heerlen, maar ook gemeentes als Blaricum en Bloemendaal moeten asielzoekers op gaan vangen. Het afwentelen van de opvang van asielzoekers op arme gemeentes moet stoppen. Dat haalt al het draagvlak voor opvang weg. Daar hebben we niks aan en is oliedom. Daarom is het goed dat de Tweede Kamer ons plan voor een eerlijke verdeling steunt’, zegt Van Dijk.

De zogenaamde ‘spreidingswet’ kan met aannemen van dit voorstel voor een eerlijke en rechtvaardige verdeling rekenen op steun van de SP. Wel stelt Van Dijk nog wel wat kanttekeningen bij de uitvoering van de wet: ‘Ook in rijke gemeentes heb je rijke wijken en armere wijken. Het is niet de bedoeling dat de rijken vervolgens alles in het werk gaan stellen dat er geen azc naast hun villa’s komt te staan. Daar zullen wij bovenop zitten, want het is wel een keer klaar met het afschuiven van alle problemen op de mensen in Nederland die het niet breed hebben.’ Ook vindt Van Dijk dat de opvang veel kleinschaliger zal moeten worden: ‘Om draagvlak te houden voor opvang van vluchtelingen moet het allemaal veel kleinschaliger. Als je vele honderden vluchtelingen op gaat vangen in een klein dorp, dan haal je al het draagvlak voor opvang weg. Het is goed te begrijpen dat mensen zich daarover zorgen maken. Daarnaast is het belangrijk dat kansarme overlastgevende asielzoekers een verantwoordelijkheid van het Rijk blijven en niet onder de spreidingswet vallen.’

 

 

Betrokken SP'ers