nieuws

Meerderheid Kamer steunt motie SP: Hef blokkade Gaza op

Jasper van Dijk

De regering van Israël moet stoppen met de blokkade van Gaza, zodat primaire levensbehoeften als water en voedsel weer worden toegelaten. Een SP-motie met die oproep is vandaag aangenomen in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk: ‘In Gaza zien we op dit moment een humanitaire ramp veranderen in een humanitaire catastrofe. Water, voedsel en medicijnen worden steeds verder afgeknepen in het dichtbevolkte gebied. Honderdduizenden onschuldige Palestijnen moeten vluchten vanwege talloze bombardementen. Tot overmaat van ramp blijft de grens naar Egypte gesloten waardoor inwoners geen kant op kunnen.’

De terreuraanval van Hamas op Israëlische burgers is verschrikkelijk en de gijzelaars moeten zo snel mogelijk worden vrijgelaten. We zien nu een massale aanval van de regering van Israël op onschuldige burgers, die evident in strijd is met het oorlogsrecht. Dit bloedvergieten dient zo snel mogelijk te stoppen. We moeten inzetten op de-escalatie en de geweldspiraal doorbreken. De strijdende partijen moeten zo snel mogelijk om tafel en tot een overeenkomst komen waarbij beide partijen gelijkwaardig worden behandeld en zowel Israëlische als Palestijnse burgers veilig kunnen leven.

Betrokken SP'ers