nieuws

Kamer steunt SP: Nederland moet werken aan wereldwijde miljardairsbelasting

Mahir Alkaya

Gelukt! Op voorstel van de SP gaat Nederland nu het initiatief nemen om internationaal te werken aan een wereldwijde miljardairsbelasting. SP-Kamerlid Mahir Alkaya: ‘De SP vindt het niet uit te leggen dat er rijen zijn bij de voedselbank en een miljoen mensen in armoede leven terwijl er ook mensen zijn met een vermogen van meer dan een miljard. In Nederland betalen miljardairs minder belasting dan in Frankrijk of de Verenigde Staten. Het is dan ook niet van deze tijd dat 8 personen evenveel rijkdom bezitten als de armste helft van de wereldbevolking. De 2120 rijkste Nederlanders bezitten evenveel vermogen als 10 miljoen Nederlanders. Het is daarom tijd voor een wereldwijde miljardairsbelasting.’

De wereld kent minder dan 3000 miljardairs met een totaal vermogen van bijna 12.300 miljard euro. Het vermogen van de rijkste 1% van de wereld nam de afgelopen 3 jaar toe met maar liefst 2,6 miljard euro per dag. Ook Europa kent bijna 500 miljardairs, met een totaal vermogen van 2.300 miljard euro. Onderzoekers hebben berekend dat een wereldwijde vermogensbelasting van 2% dan jaarlijks ruim 190 miljard euro oplevert.

Het is een politieke keuze en geen natuurwet dat miljardairs in Nederland minder belasting betalen dan werkenden. Nu lopen overheden jaarlijks 427 miljard euro mis door belastingontwijking van bedrijven en rijke personen, en Nederland is hierin de belangrijkste speler. ‘Nederland laat nu miljardairs profiteren ten koste van de samenleving. De SP vindt dat wij voorop moeten lopen in de strijd voor een eerlijke verdeling van rijkdom. Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wereldwijde minimumwinstbelasting van 15% voor multinationals waarover 140 landen een akkoord hebben bereikt. Het begin van een definitief einde aan belastingontwijking. De volgende stap is om wereldwijd miljardairs te belasten. Stop met pleisters plakken en belast de miljardairs!’

Betrokken SP'ers