nieuws

Verhoren parlementaire enquête naar toeslagenschandaal gestart

Kinderopvangtoeslag kerstactie

Na jaren van acties van de SP samen met ouders uit het toeslagenschandaal en debatten door Renske Leijten en andere SP’ers in de Tweede Kamer is er eindelijk een parlementaire enquête ingesteld naar het fraudebeleid van de overheid. De enquêtecommissie is deze week begonnen met de openbare verhoren. Deze werden afgetrapt met gesprekken met gedupeerde ouders uit het toeslagenschandaal Dulce Goncalves-Tavaresen en Gerda en Jurgen Deceuninck.

De ouders vertelden over hoe ze door de overheid werden vermorzeld. Over de beslagleggingen en de manier waarop ze zonder pardon door de Belastingdienst als fraudeur werden weggezet. Hoe hun kinderen uit huis werden geplaatst en wat voor onherstelbare schade dat hen én de kinderen heeft gedaan. Onbeschrijflijk veel leed werd door hen gedeeld met de commissie. Demissionair premier Rutte werd op de tweede dag verhoord over zijn tijd als staatssecretaris tussen 2002 en 2004 en hoe hij toen meer inzette op strengere handhaving, waarbij geselecteerd werd op kenmerken in plaats van daadwerkelijke signalen van fraude. In 2007 oordeelde de rechter dat het beleid discriminerend was. Rutte zal later verder worden verhoord over zijn rol als minister-president in het toeslagenschandaal.

Bekijk hieronder een deel van het indrukwekkende verhaal van Dulce.