Nieuwe Eerste Kamerfractie van de SP gaat van start

De nieuwe Eerste Kamerfractie van de SP is vandaag geïnstalleerd. Onder aanvoering van fractievoorzitter Rik Janssen zal de driekoppige fractie de komende jaren met gedrevenheid en enthousiasme het SP-geluid in de senaat vertolken. Rik Janssen is vanaf 2019 senator voor de SP en sinds vorig jaar is hij fractievoorzitter. Van 2011 tot 2019 was hij gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. Daarvoor was hij korte tijd lid van de Tweede Kamer en jarenlang werkzaam als medewerker van de Tweede Kamerfractie van de SP.

'Ik heb heel veel zin om de komende periode met deze fractie aan de slag te gaan. Er staat ons veel te doen, of het nu gaat om de gestegen prijzen van de boodschappen, het tekort aan betaalbare woningen, menselijke zorg of het inkomen van mensen, de Eerste Kamer kan hierin het verschil maken. En daar gaan we ons als fractie keihard voor inzetten', aldus Janssen.

Naast Rik Janssen zijn Tiny Kox en Bastiaan van Apeldoorn opnieuw onderdeel van de SP-fractie. Tiny Kox is sinds 2003 lid van de Eerste Kamer. Vanaf het begin van vorig jaar is hij daarnaast de gekozen voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Daarin werken de parlementen uit 46 Europese landen samen op het gebied van rechtsstatelijkheid, mensenrechten en democratie.

Bastiaan van Apeldoorn is sinds 2015 lid van de Eerste Kamer. Bastiaan is sinds 2018 hoogleraar Mondiale Politieke Economie en Geopolitiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarvoor was hij onder andere opleidingsdirecteur en hoofddocent aan dezelfde universiteit.

Betrokken SP'ers