nieuws

Actie bij Zilveren Kruis Achmea tegen afbraak ziekenhuiszorg

Een grote groep actievoerders was vandaag bij het hoofdkantoor van Zilveren Kruis Achmea in Leiden om verhaal te halen over het verdwijnen van steeds meer ziekenhuiszorg, met name van streekziekenhuizen. Zij willen dat de afbraak wordt teruggedraaid en dat er een Nationaal Zorgfonds komt.

SP-kamerlid Jimmy Dijk: ‘In Zutphen en Zoetermeer verdwijnen op dit moment afdelingen uit de ziekenhuizen. De indrukwekkende verhalen van de actievoerders uit Zutphen en Zoetermeer maken duidelijk wat dit met mensen doet. Vrouwen kunnen niet meer bevallen in het ziekenhuis. Volwaardige spoedeisende hulp is niet meer in de buurt. Dit heeft niks met goede zorg te maken. Daarom roepen we de zorgverzekeraars op: stop deze afbraak en red onze ziekenhuizen.’

Rianne Grift maakte een kunstwerk over de gevolgen van het verdwijnen van de afdeling verloskunde in Zutphen. Zij kan niet meer thuis bevallen vanwege het verdwijnen van de afdeling verloskunde. Het kunstwerk werd tijdens de actie onthuld door haar vader.

‘Eigenlijk zou mijn dochter hier graag in mijn plaats hebben gestaan, maar zij kan elk moment bevallen en ik word voor het eerst een echte trotse opa. Hopelijk zal de bevalling niet aan een of andere snelweg zijn wat de afgelopen tijd al diverse keren in Nederland is voorgekomen,’ zei Eric Grift.

De actievoerders gingen in gesprek met een woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea om hen op te roepen het sluiten van afdelingen van de ziekenhuizen in Zutphen en in Zoetermeer te stoppen en de verschraling van de ziekenhuiszorg terug te draaien. Zilveren Kruis Achmea weigerde steun uit te spreken voor behoud van de streekziekenhuizen of de minister op te roepen om te zorgen dat de ziekenhuiszorg niet verder verschraalt.

‘Het laat zien dat het Nationaal Zorgfonds hard nodig is. De zorgverzekeraars zetten efficiëntie en winsten voorop, en niet de zorg voor mensen. Tegelijkertijd krijgen we er ook een hele berg dure bureaucratie bij. Dit moet stoppen,’ aldus Dijk.

De SP wil dat de minister ingrijpt. Op 22 juni aanstaande is er een debat in de Tweede Kamer over de ziekenhuiszorg. De SP roept patiënten en omwonenden op om daarbij te zijn en samen de minister op te roepen om de afspraak te stoppen en de zorgverzekeraars terug te fluiten.

 

Meld je aan voor 22 juni!

Ik ben erbij!

 

Betrokken SP'ers